Hannes Obreno stoot door naar halve finales skiff

© BELGA
Redactie KW

Hannes Obreno heeft zich woensdag op het WK roeien in het Franse Aiguebelette geplaatst voor de halve finales van de skiff.

De Bruggeling moest zich bij de top drie roeien om zich met de top twaalf te plaatsen. Aan het eind van dit WK liggen voor de mannen negen olympische deelnametickets klaar, dus was die kwalificatie voor de Bruggeling een must. Obreno deed het opvallend knap en finishte tweede op iets minder dan twee seconden van olympisch kampioen Mahe Drysdale.

Obreno leidde in de eerste meters, maar moest de fakkel snel doorgeven aan de Canadees Pascal Lussier. Net iets voor het 500m-punt besloot Drysdale, olympisch kampioen en vicewereldkampioen 2014, orde op zaken te snellen. Hij nestelde zich aan de kop van het veld en bekeek vanuit polepositie de strijd om de overige twee tickets voor de halve finales.

Perfect op schema voor de Spelen

Daarin speelde de Israeliër Dani Fridman een onverwachte rol. Samen met de Canadees verwees hij Obreno na 1000m naar een onheilspellende vierde plek. De Bruggeling rook het gevaar en joeg zijn tempo de hoogte in. Met nog 700m voor de boeg lag de Belgische skiffkampioen op een tweede plaats, maar Obreno moest wel tot in de laatste halen keihard knokken om tweede te finishen voor de verrassend sterke Fridman, die in de slotmeters de Canadees Lussier voorbij sprintte.

De 24-jarige West-Vlaming liet met 6:59.14 de achtste snelste tijd optekenen, perfect op olympisch schema dus. De Litouwer Mindaugas Griskonis bleek met 6:54.55 iets meer dan vier seconden sneller dan Obreno. De halve finaleraces in skiff worden vrijdag rond 11 uur geroeid.

(Belga)