Hanna Vandenbussche pakt brons op BK veldlopen

Hanna Vandenbussche.© (Foto BELGA)
Hanna Vandenbussche.© (Foto BELGA)
Redactie KW

Deze namiddag werd in het Park van Laken te Brussel het Belgisch kampioenschap veldlopen georganiseerd. Een tiental West-Vlaamse atleten was geselecteerd om deel te nemen aan één van de vier wedstrijden die op het programma stonden. Hanna Vandenbussche (AVR) zorgde voor de beste prestatie door brons te pakken op de lange cross bij de vrouwen. Steven Casteele (KKS) finishte als tiende op de lange cross bij de mannen en Ward D’Hoore (HAC) legde beslag op de achtste plaats bij de korte cross.

We hebben er lang moeten op wachten, maar vandaag kon er eindelijk voor het eerst deze winter in het veld gelopen worden. De wedstrijd in Brussel deed meteen ook dienst als nationaal kampioenschap. Na maanden zonder competitie was het moeilijk te voorspellen wie er met de titels op de lange en korte cross bij de senioren zou gaan lopen. Bij de vrouwen was het uitkijken naar de prestatie van Hanna Vandenbussche op de lange cross. De Diksmuidse, die in 2019 en 2020 respectievelijk goud en zilver pakte, stond met heel wat vraagtekens aan de start, want ze wist totaal niet hoe goed haar vorm was. “Ik was blij dat ik na de eerste bocht meteen de leiding kon nemen, want zo had ik alles mooi onder controle”, zegt ze. Er vormde zich onmiddellijk een kopgroepje van vijf atletes, maar na de eerste ronde plaatste Mieke Gorissen (ADD) een versnelling die enkel Eline Dalemans ((AVLO) kon beantwoorden. Even later liet Gorissen ook haar metgezel achter en liep de 38-jarige Limburgse solo naar haar eerste nationale titel. In de achterhoede was Hanna Vandenbussche aan een inhaalrace begonnen en naderde ze gestaag op Dalemans. “Toen ik bij Eline kwam en op anderhalve kilometer van de finish een klein kloofje sloeg, dacht ik dat ik op weg was naar zilver. Uiteindelijk schrok ik wel toen ze terug bij mij kwam aansluiten. Een Hanna in topvorm zou allicht het kloofje behouden of uitgebouwd hebben”, gaat ze verder. Uiteindelijk kwam het tot een sprint voor het zilver. “Ik heb gevochten voor wat ik waard was, maar in de sprint moest ik mijn meerdere erkennen in Eline. Het is ook haar verdienste, want ze heeft toch ook een deel van de wedstrijd gemaakt. Ik ben heel erg blij met brons en vooraf had ik hiervoor zeker getekend. Deze prestatie geeft ook moed met het oog op, hopelijk, de CrossCup-manche in Roeselare”, besluit ze.

Een ontgoochelde Steven Casteele

Bij de mannen startte Steven Casteele met stevige ambities. Een top vijf behoorde zeker tot de mogelijkheden en zelfs een medaille leek niet uitgesloten. De Gullegemnaar kwam echter nauwelijks in het stuk voor en finishte ontgoocheld als tiende. “Ik ben enorm ontgoocheld, want ik had heel wat verwacht van deze wedstrijd”, zegt het. “Op mijn laatste training woensdag ging alles uitstekend en vandaag lukte niets. Ik heb er niet onmiddellijk een verklaring voor. Wel is mijn mama de laatste dagen wat ziek geworden en misschien heb ik daar wat opgepikt. Geen idee. Ik ga nu vol voor een herkansing op de CrossCup in Roeselare, als die mag doorgaan”, besluit hij. Niet ver achter Casteele finishte Jonathan Goudeseune (FLAC) op een uitstekende twaalfde plaats. De 22-jarige atleet uit Ieper doet daarmee vijf plaatsen beter dan vorig jaar en bewijst dat hij jaar na jaar progressie maakt. Dat belooft voor de komende jaren.

Korte Cross: Ward D’Hoore (HAC) verdienstelijk achtste

Op de korte cross bij de mannen droomde ook Ward D’Hoore van een medaille. De Torhoutenaar was in de aanvangsfase attent mee in het kopgroepje van vijf atleten, maar werd in het tweede wedstrijddeel nog behoorlijk achteruit geslagen. Hij finishte uiteindelijk op een verdienstelijke vijfde plaats. “Ik heb gegokt en verloren”, zegt hij. “Ik ben proberen meegaan met het kopgroepje en ben daardoor over mijn limiet gegaan. Tijdens de laatste lange bergop heb ik dat dan ook cash betaald, want ik heb toen nog een aantal plaatsen moeten toegeven.” Uiteindelijk werd de Houtlander achtste. “Ik had niet mijn beste dag, maar ik heb geprobeerd en ik heb me uiteindelijk toch ook getoond”, besluit hij.

(GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.