https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hanna Vandenbussche loopt in Berlijn PR op de marathon

© (Foto VDB)
Redactie KW

Afgelopen zondag werd de 47ste editie van de Marathon van Berlijn afgewerkt. Naast een hele reeks wereldtoppers stond ook de West-Vlaamse Hanna Vandenbussche (34) aan de start. De Diksmuidse deed het uitstekend in de Duitse hoofdstad en finishte knap als dertiende in een nieuw persoonlijk record van 2u34.44.

De Marathon van Berlijn is een van de populairste marathons ter wereld. Naast de unieke sfeer treffen de atleten er een vlak parcours aan waardoor in het verleden al vaker wereldrecords gesneuveld zijn. Hanna Vandenbussche had in Berlijn de ambitie om in de buurt van haar persoonlijk record van 2u36.49 te finishen. “Mijn trainingstijden gaven aan dat een record tot de mogelijkheden behoorde, maar ik trad in Berlijn wel aan zonder persoonlijke haas. Ik startte dan ook aan het tempo van 2u36, maar ik slaagde erin om vanaf kilometer 15 geleidelijk aan te versnellen. Uiteindelijk kwam ik uit op 2u34.44, een tijd waar ik bijzonder tevreden mee ben”, aldus de atlete van AV Roeselare.

Coronabesmetting

Twee weken geleden liep de Diksmuidse al de 20 kilometer van Brussel, waarin ze derde werd in een tijd van 1u10.58, maar daarvoor was het een hele tijd stil rond haar. “Afgelopen winter was er enkel het Belgisch kampioenschap veldlopen in Brussel. Even was er nog de hoop dat de CrossCup in Roeselare ging doorgaan, maar jammer genoeg werd die uiteindelijk ook afgelast. Dat vond ik heel erg spijtig, want ik heb de hele CrossCup toch enorm gemist. Het zijn wedstrijden waar ik ieder jaar enorm naar uitkeek. Gelukkig slaagde ik erin om daarna de focus snel te verleggen naar het zomerseizoen. Mijn voorbereiding werd echter wel verstoord door een coronabesmetting begin april. Daardoor heb ik heel geleidelijk moeten opbouwen en dat verliep heel erg moeizaam. In de maanden mei en juni liep ik om die reden geen enkele pistewedstrijd. In juli ging het dan gelukkig al een heel stuk beter en kwam ik eindelijk terug in de buurt van mijn oude trainingstijden. Van dan af kon ik eindelijk echt beginnen toeleven naar de marathon van Berlijn”.

Publiek

De Marathon van Berlijn stond al een tijdje op het verlanglijstje van Hanna Vandenbussche. “Ik had in het verleden al twee keer moeten afzeggen voor Berlijn. In 2016 was ik geblesseerd en in 2019 verkoos ik een deelname aan het WK marathon in Doha. Ik was dan ook enorm blij dat ik deze keer echt kon deelnemen aan deze marathon. Mijn ouders waren speciaal voor mijn afgezakt naar Berlijn en ik was er dan ook op gebrand om een mooie prestatie neer te zetten. Het deed trouwens enorm veel deugd om opnieuw voor publiek te kunnen lopen. Zeker bij de start kreeg ik kippenvel en besefte ik hoe belangrijk de rol van supporters is bij een wedstrijdgebeuren. Het is ongetwijfeld een van de mooiste marathons die ik ooit liep. Niet alleen omwille van het persoonlijk record, maar vooral ook omdat je er geen meter loopt zonder dat er publiek staat. Iedereen moedigt je ook aan en dat was een mooie stimulans.”

Filosofie

Een tijd geleden verhuisde de marathonloopster samen met haar vriend en coach, Pieter Desmet, naar Oud-Heverlee en daar voelt ze zich enorm in haar sas. “We wonen vlakbij Heverlee bos en het Dijlepad, waar het ideaal is om te trainen. Onder begeleiding van Pieter train ik er ook dikwijls samen met mijn trainingsmaatje Stephanie Barnes, die ook in de buurt woont. Daarnaast gaat het ook op professioneel vlak heel goed met me. Ik werk als pedagogisch begeleider en nascholer filosofie bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Daar staat me een heel druk en boeiend jaar te wachten, maar ik kijk er enorm naar uit. Als ik met filosofie kan bezig zijn, dan geeft mij dat ook extra energie om te trainen.”

CrossCup

“Nu neem ik een tweetal weekjes rust en daarna zal ik terug focussen op het winterseizoen en de CrossCup. Mijn conditie is momenteel goed, maar deze editie van de CrossCup belooft een heel sterke te worden met heel veel meisjes die aan elkaar gewaagd zijn. De eerste manches zal ik er vooral van genieten om er terug bij te zijn. Die wedstrijden volgen iets te snel op mijn marathon om dan al op mijn best te zijn. Toch kijk ik nu al enorm uit naar de manche in Roeselare, waar ik voor mijn eigen club mag lopen”, besluit ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.