Hanna Vandenbussche geeft op in WK-marathon in waanzinnige omstandigheden

Hanna Vandenbussche probeert afkoeling te zoeken, maar de helse omstandigheden noopten haar tot opgave. © belga
Redactie KW

In de WK-marathon voor vrouwen in het Qatarese Doha heeft Hanna Vandenbussche afgelopen nacht na ruim 14 kilometer, volledig uitgeput door de warmte, moeten opgeven. De hoge temperaturen speelden ook de andere lopers parten. Slechts 40 van de 68 deelneemsters werkten het volledige parcours af. De andere Belgische deelneemster, Manuela Soccol, bolde als 31ste over de streep.

Hanna Vandenbussche was eigenlijk van plan om de marathon van Berlijn te lopen, maar wilde de kans niet laten liggen om het WK in Doha mee te maken, al zal ze daar nu misschien anders over denken. In een interview in Krant van West-Vlaanderen, samen met haar trainster Veerle Dejaeghere, had ze het al uitgebreid over die keuze. Hanna Vandenbussche is doctor in de filosofie, woont nu in het Leuvense, maar groeide op in Diksmuide.

Hanna Vandenbussche geeft op in WK-marathon in waanzinnige omstandigheden
© BELGA

In een eerste reactie getuigde de Limburgse Manuela Soccol: “Nooit meer. Verschrikkelijk. En heel blij en trots om het einde te hebben bereikt. Dit was de moeilijkste wedstrijd van mijn leven. Ik zal dit nooit vergeten, verklaarde ze na afloop. Ze bereikte de eindmeet met 2u.59’11” op de chronometer. De Keniaanse Ruth Chepngetich zegevierde in 2u.32’43”, voor Rose Chelimo uit Bahrein (2u.33’46”) en de Namibische Helalia Johannes (2u.34’15”).

Hanna Vandenbussche geeft op in WK-marathon in waanzinnige omstandigheden
© BELGA

Voor de aanvang van de marathon was al duidelijk dat de loopwedstrijd in waanzinnige omstandigheden zou plaatsvinden. Er was een temperatuur van boven de 30 graden aangekondigd, in combinatie met een ondraaglijke vochtigheid in de lucht. Dat werd Hanna Vandenbussche dus te veel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.