Hanna Vandenbussche als titelverdedigster naar Atomium

Op 24 februari 2019 behaalde Hanna Vandenbussche uit Diksmuide de grootste zege uit haar atletiekcarrière door zich aan het Atomium in Brussel tot Belgisch kampioene in het veldlopen te kronen. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Een jaar geleden kroonde Hanna Vandenbussche (32) zich in Brussel verrassend tot Belgisch kampioene veldlopen door topfavoriete Nina Lauwaert te verslaan. Zondag verdedigt de naar Leuven uitgeweken Diksmuidse haar titel op dezelfde locatie. “Ik moet realistisch zijn: het wordt heel moeilijk om dit jaar opnieuw te winnen.”

Vandenbussche houdt gemengde gevoelens over aan haar winter, ook al prijkt ze momenteel op een derde plaats in de CrossCup. Logisch natuurlijk, na haar veelbesproken marathonavontuur op het WK in Doha (Qatar), eind september vorig jaar. Vandenbussche had zich maandenlang minutieus voorbereid op de marathon van Berlijn, maar kreeg twee weken ervoor van de Belgische atletiekfederatie te horen dat ze datzelfde weekend aan de regenboogstrijd in Qatar mocht deelnemen. Het werd een fiasco, want ze was niet voorbereid op het extreme weer en moest al vlug de strijd staken. “Ik heb mezelf ook te weinig ingelicht over de omstandigheden daar”, geeft Vandenbussche aan. “Maar achteraf is het altijd makkelijk praten. Ik heb wel lessen getrokken uit 2019. Na mijn prima eerste deel met die Belgische titel en mijn persoonlijk record op de marathon (2u36’49”, in Praag, red.) had ik een rustperiode moeten nemen. De beslissing om drie weken na Doha de marathon van Amsterdam (in 2u39’19”, red.) te lopen, was fout.”

favoriet Verbruggen

Het gevolg was dat Vandenbussche de voorbije maanden frisheid ontbrak. “Gelukkig loopt het nu stilaan weer beter, dus hoop ik op een goed BK. Ik leef er heel rustig en realistisch naartoe. Het zal heel moeilijk worden om mijn titel te verlengen. Ik moet ermee leven dat mijn conditie momenteel minder is. Maar het podium heb ik nog niet uit mijn hoofd gezet. Hanne Verbruggen heeft deze winter alle CrossCup-wedstrijden gewonnen. Het is een krachtige loopster, wat op dit BK-parcours een voordeel is. Het zal ook voor Sofie Van Accom moeilijk worden om haar te kloppen.”

Het hoofddoel van deze zomer is het EK halve marathon in Parijs

De atlete van Koninklijke Atletiek Vrienden Roeselare (KAVR) kijkt nu al reikhalzend uit naar haar volgende doelen. “Het hoofddoel van deze zomer is het EK halve marathon in Parijs (van 26 tot en met 30 augustus, red.)“, benadrukt Vandenbussche. “Ik heb de Spelen in Tokio nog niet volledig uit mijn hoofd gezet, maar als de limiet 2u30′ blijft, ben ik realistisch genoeg om te beseffen dat die tijd niet binnen mijn bereik ligt. Na het BK veldlopen loop ik de halve marathons van Den Haag en Berlijn. Welke chrono ik zal moeten lopen, weet ik nog niet. De bond heeft de limiettijden voor het EK nog niet bekendgemaakt. Maar ik veronderstel dat ik rond de 1u13′ zal moeten uitkomen om niet belachelijk te worden gemaakt. Ik zal dus mijn niveau moeten opkrikken. Ook de marathon van Berlijn, die eind september plaatsvindt, staat in principe op mijn planning.”

Loopstijl verbeteren

De doctor in de filosofie, die beroepsmatig aan de slag is bij het Katholiek Onderwijs Vlaanderen in Brussel, werkt sinds kort vier vijfde. “In functie van mijn sport”, geeft Vandenbussche aan. “Zo kan ik ook weer wat meer bezig zijn met filosofie. Ik drink trouwens nog altijd mijn glas rode wijn. (knipoogt) Maar ik doe tegenwoordig wel meer oefeningen om mijn loopstijl te verbeteren. Het is nog altijd niet wat het zou moeten zijn, maar elk detail kan belangrijk zijn om toch nog wat progressie te boeken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.