Gullegemse synchroonschaatsters straks voor eigen publiek in Winter Cup

Je herkent achteraan v.l.n.r Julie Vanden Bussche, Ann-Charlotte Petrens, Lise Wylin, Candy Mulder, Caro Esprit, Megan Defrancq, Feline Flos, Lore Van der Elst, Simon Vanacker, Florianne Pijpstra en Mylon Vonk. Vooraan zie je v.l.n.r. Noor Lauwers, Taina Bultez, Silien Derck, Eline Bostoen, Fleur Lauwers, Cassandra Liebert en Julie Van den Bussche. (Foto HVM)
Wouter Vander Stricht

Dit weekend is er de Winter Cup synchroonschaatsen in Gullegem. Het gaat om een wereldbekerwedstrijd waardoor heel wat internationaal talent naar Finlandia afzakt. De organisatie is voor de achtste keer in handen van TSCK, de club die heel wat meisjes, maar ook jongens aan het ijsdansen krijgt. “Het wordt weer een tweedaagse vol spektakel, zeker de moeite om eens te komen kijken”, aldus Candy Mulder.

TSCK is de samensmelting van TSC (Temptation Skating Club) dat voor het synchroonschaatsen instaat en Karelia, de kunstschaatsclub. De club telt 64 leden en die komen voor een groot stuk uit West-Vlaanderen, maar ook uit andere provincies en zelfs Frankrijk en Nederland.

Candy Mulder (46), die vlot switcht van een Nederlandse tongval naar een mondje West-Vlaams, is de drijvende kracht achter dit hele gebeuren. “Mijn pa Tom was Nederlands international in het handbal en korfbal, maar op reis leerde hij mijn moeder kennen. Die was van Wervik, dus kwamen we in West-Vlaanderen wonen. Ik ben hier geboren en groeide in Wervik op.” En dochterlief werd al snel richting de schaatsbaan gepiloteerd. “Een Nederlandse moet kunnen schaatsen”, dacht mijn pa.

Gullegemse synchroonschaatsters straks voor eigen publiek in Winter Cup

Het synchroonschaatsen werd meteen de grote passie van Candy. Ze scheerde zelf hoge toppen. “We waren top drie op het WK, maar we moeten ook eerlijk zijn: met het niveau van toen geraak je er nu niet meer. Je moet zes dagen op zeven trainen om tot die top te gaan horen. We hebben jarenlang de ISU-wedstrijden betwist, maar het vergt enorm veel tijd en is ook duur.”

“De ouders moeten ook helemaal mee in het verhaal, anders lukt het niet”

Candy geeft ook toe dat de sport niet de goedkoopste is. “We moeten voor iedere training de baan huren en we trekken ook veel naar het buitenland voor stages en wedstrijden. De ouders moeten er volledig achter staan, want de meesten wonen ook nog een eind van Gullegem.”

In dat licht organiseerde ze acht jaar geleden de eerste Winter Cup. “Op een bepaald moment hebben we beslist om in in de non-ISU-categorie ons heil te zoeken. En om kosten te besparen wilden we ook een wedstrijd in eigen huis, Finlandia in Gullegem, organiseren. Zo kunnen al onze leden kennis maken me een wedstrijd zonder naar het buitenland te moeten.”

Tussen 6 en 26 jaar

Ondertussen is het organiseren van die Winter Cup op dit moment haast een fulltime bezigheid voor Candy. “Er nemen dit jaar 46 teams deel uit zeven verschillende landen. En dat is een serieuze volksverhuis. Die mensen worden hier allemaal te slapen gelegd in hotels in Kortrijk en Izegem en zelfs net over de grens in Frankrijk. Voor de ISU-teams zijn er hier ook wereldbekerpunten te verdienen, dus er staat heel wat op het spel. Zelf hebben we dit jaar vier teams die deelnemen aan de Winter Cup, in de categorieën: pré-juvenile, juvenile, novice en mixed age. De leeftijd van onze schaatsters varieert van 6 tot 26 jaar.”

Gullegemse synchroonschaatsters straks voor eigen publiek in Winter Cup

Programma’s als ‘Sterren op het IJs’ geven een boost aan het ledenaantal, maar anderen raken dan weer gebeten door de microbe door eens met een vriendinnetje te komen schaatsen. “En we hebben ook behoorlijk wat jongens, in iedere leeftijdscategorie zijn ze vertegenwoordigd.”

Met 16 schaatsers synchroon bewegen, het hoeft niet gezegd dat het uren training vergt. “Het is vooral een fantastische sport omdat je veel sociale vaardigheden ontwikkelt. We trekken veel naar het buitenland, zo leer je ook andere culturen en mensen kennen.”

Wie een kijkje wil gaan nemen op de Winter Cup in Finlandia (Gullegem) op 23 en 24 november vindt meer info op www.wintercup.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.