Grootste duiktank van Europa opent in Zwevegem

© Twitter/Sportdatabank
Redactie KW

Op de industriële Transfo-site in Zwevegem is de grootste duiktank van Europa geopend. De duiktank zal onder meer gebruikt worden voor opleidingen, maar ook recreanten kunnen een unieke ervaring opdoen in de voormalige stookolietank.

Het gaat om een stookolietank die deel uitmaakt van de erfgoedsite Transfo, een oude elektriciteitscentrale. De duiktank heeft een diameter van 20 meter, een diepte van 15 meter en een watercapaciteit van 4,7 miljoen liter. Dat is goed voor de inhoud van twee olympische zwembaden. De duiktank en is ingebouwd in een grotere tank. Rond de watertank is er werk gemaakt van kleedruimtes en zelfs een cafetaria, vanwaaruit in de tank kan worden gekeken.

Grootste duiktank van Europa opent in Zwevegem

Carl Vereecke volgde speciaal lessen om in de tank de eerste officiële duik te kunnen doen. (Foto GV)

Perfecte tussenstap richting open water

De duiktank zal onder meer mogelijkheden bieden voor opleidingen, zoals offshoregebonden activiteiten. Maar ook recreanten en beginnende duikers kunnen gebruikmaken van de moderne sportinfrastructuur. Duiken in een tank is de perfecte tussenstap tussen duiken in een zwembad en duiken in open water. Dat ondervond ook gedeputeerde voor Sport Carl Vereecke, die als eerste in het bad sprong en onder water een interview gaf. “Het is een unieke ervaring. Ik ben niet te diep gegaan als beginner, want deze sport vereist ervaring en discipline. We zijn blij met deze infrastructuur die West-Vlaanderen als water- en avonturenprovincie op de kaart moet zetten.” Enkele weken terug waren er al testduiken door ervaren duikers. Christian D’Halluin van de Menense duikersclub was daar één van. Hij vindt het een ideale plaats voor beginnende duikers.

Aan het hele project hangt een prijskaartje van 4,3 miljoen euro. Bijna een derde daarvan kwam vanuit de provincie West-Vlaanderen.

(Belga/GV – foto’s Belga/GV)