Great Bruges Marathon na drie jaar al vaste waarde

Koen Naert, Europees kampioen marathon in 2018, won vorig jaar de halve marathon van Brugge. Neemt hij in 2021 of 2022 deel aan de marathon in zijn eigen streek? (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Zondag vindt in Brugge de derde editie van de Athora Great Bruges Marathon plaats. Organisator Golazo rekent opnieuw op een geslaagde dag. “Wereldwijd is er een lichte daling qua aantal deelnemers aan een marathon, maar Brugge gaat in tegen die internationale tendens. Met dank aan het unieke karakter van deze wedstrijd”, benadrukt Thomas Huyberechts, marathoncoördinator bij Golazo.

1. Hoeveel deelnemers verwachten jullie zondag aan de start?

“We zitten nu (dinsdag, red.) aan 5.200. Als het weer meevalt, zullen dat er ongeveer 6.000 zijn, wat in de lijn met vorig jaar ligt. De halve marathon is met 3.000 deelnemers het populairst, voor de marathon met 2.000 en de wandelaars met 1.000.”

2. Hoeveel verschillende nationaliteiten zullen er deelnemen?

“We scoren goed in het buitenland, met 62 nationaliteiten. Vooral in de buurlanden dan, met op kop Frankrijk. Ook uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië komen heel wat lopers afgezakt. Daarnaast krijgen we ook altijd een aantal exoten aan de start, dit jaar bijvoorbeeld uit de Filipijnen, Canada, Zuid-Afrika en zelfs Colombia.”

3. Er waren al jaren geruchten over een marathon in Brugge, maar het duurde tot 2017 vooraleer die eerste editie er kwam. Wat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven?

“Het klopt dat die vraag naar een kwalitatieve marathon in Brugge al een paar jaar leefde. In 2017 was het momentum daar en hebben we samen met het stadsbestuur die stap gezet. We kozen voor een heel specifieke insteek: het ontdekken van de stad, aangezien we Brugge vooral als een toeristische trekpleister zien. Met start en aankomst in een UNESCO-werelderfgoed zijn we daarin geslaagd.”

4. Zondag is de derde editie. Verloopt de evolutie van de wedstrijd zoals de organisatie in gedachten had?

“Absoluut. We zijn zelfs heel blij. Wereldwijd is er een lichte daling qua aantal deelnemers. De piek is bereikt, maar dat uit zich niet in Brugge, waar we tegen de internationale tendens in een lichte groei kennen. We zijn ervan overtuigd dat dit komt door de speciale karakteristieken van deze wedstrijd waarbij we de deelnemers onder meer uitgebreid laten kennismaken met het culinaire Brugge.”

5. Met Athora heeft de wedstrijd nu ook een naamsponsor. Is het moeilijk om aan voldoende sponsoring te geraken?

“Dat is in deze sport niet heel evident. Maar in Brugge hebben we onder andere dankzij het unieke karakter van het event met Athora (verzekeringen, red.) een enthousiaste partner gevonden.”

6. Is Brugge de grootste marathon van het land?

“Neen. Antwerp spant momenteel de kroon met 3.200 lopers. Brugge heeft er sinds de eerste editie 2.000 tot 2.200. Het heeft een vaste plaats in de top drie, samen met ook nog Brussel.”

7. Twaalf maanden geleden nam Koen Naert deel aan de halve marathon. Zullen er dit jaar bekende namen aan de start verschijnen?

(knikt) “Willem Van Schuerbeeck. Hij nam drie jaar geleden in Rio deel aan de Olympische Spelen en won vorig jaar al onze marathon. Hij is opnieuw de topfavoriet. Daarnaast zullen er ook enkele lokale toppers starten.”

8. De voorbije twee jaar konden de deelnemers hun wedstrijd telkens in prachtig najaarsweer afwerken. Zijn de weersomstandigheden voor de marathon van Brugge een belangrijke factor?

“Voor de lopers is dat minder van tel. Zij malen er niet om als er een briesje is en de temperatuur slechts tien graden bedraagt. In Brugge hebben we natuurlijk ook de belevingsfactor. De wandelaars, die in open lucht mogen degusteren, zullen de voorkeur geven aan een mooie najaarsdag.”

9. Is dit eigenlijk een geschikte wedstrijd om een persoonlijk record neer te zetten?

“Toch wel. Het is biljartvlak en er zitten heel wat lange, rechte stukken in. Wij stellen onder meer vast dat heel wat lopers naar Brugge komen om zich voor de marathon van Boston te kwalificeren.”

10. Het parcours loopt tot aan de kust. Heeft de organisatie er nooit aan gedacht om een omloop uit te stippelen rond Brugge, waarbij alle deelgemeenten aangedaan worden?

“Er zijn een aantal factoren die daarin een rol spelen. We willen Brugge in zijn volle glorie tonen. Daarnaast hechten we veel belang aan het loopcomfort van de deelnemers. Het is niet de bedoeling om hen een parcours met duizend en één bochten voor te schotelen. Ten slotte moeten we anno 2019 ook rekening houden met duurzaamheid en de omgeving waarin er gelopen wordt. Het is een hele evenwichtsoefening en daarom doe ik geen uitspraken over de toekomst. Niemand die weet hoe het parcours er over pakweg tien jaar zal uitzien.”

11. Vorige week was er het BK marathon in Eindhoven. Zou het BK niet beter plaatsvinden in eigen land?

“Klopt. Daar hebben we de voorbije maanden hard aan gewerkt en de kogel is door de kerk: het BK marathon komt in 2020 sowieso terug naar België.”

12. In Brugge?

“Het staat nog niet 100 procent vast waar het zal zijn, maar het organisatierecht ligt bij Golazo. Voor 2020 loopt momenteel een piste om het BK naar Brussel te halen, maar als dat niet zou lukken, is Brugge een mogelijk alternatief. Het is echter nog te vroeg om daarover te communiceren.”

13. Stel: Koen Naert staat in 2021 of 2022 open voor een deelname aan de marathon van Brugge. Heeft de organisatie daar oren naar?

“Absoluut. In Brugge is Koen vanaf het begin betrokken partij geweest. Hij is een soort van ambassadeur voor ons. De marathon van Brugge ligt hem na aan het hart. Ik begrijp perfect dat hij er dit jaar niet bij is, omdat zijn focus bij Fukuoka en Tokio ligt, maar we zouden hem er in de toekomst graag weer bij hebben.”

14. Toppers kosten geld. Zijn jullie bereid om daarvoor financiële inspanningen te leveren?

“Uiteraard. Het is natuurlijk wel zo dat, rekening houdend met het type marathon dat Brugge is, we niet gaan investeren in een groep Afrikanen die 2u06′ loopt. Neen, Kipchoge zal niet naar Brugge komen. Maar we willen er wel een attractieve wedstrijd van maken, zoals met Koen vorig jaar en met Willem vorig jaar en dit jaar. Voor hen leveren we graag een financiële inspanning.”

15. Hoe zie jij de toekomst van de Great Bruges Marathon?

“We zijn alleszins voor meerdere jaren vertrokken. We hebben een vliegende start gekend en blijven dat bevestigen. Er zijn een heel aantal trouwe deelnemers en daarnaast krijgen we ook elk jaar nieuwe mensen aan de start. Dat willen we zo houden.”