Grace Verbeke wint 25ste De Panne Beach Endurance

Grace Verbeke won voor de vierde keer in De Panne en de derde keer op rij. © (Foto Panne Beach Endurance)

De 37-jarige gewezen profwielrenster uit Snaaskerke won de wedstrijd voor de derde opeenvolgende keer. “Winst in de moeder der strandraces, niet mijn eerste maar wel mijn mooiste gezien de strijd en het sterke deelnemersveld”, vindt ze.

De De Panne Beach Endurance is een internationale strandrace voor mountainbikers over een afstand van 52 kilometer. Het kreeg een internationaal karakter met de bevoorrading in het Franse Bray-Dunes en de beklimming in camping Le Perroguet. Er waren dit jaar circa achthonderd inschrijvingen uit eigen land en de buurlanden.

De zege tijdens deze jubileumuitgave ging bij de vrouwen naar Grace Verbeke. De 37-jarige ex-profwielrenster, lange tijd één van de vaandeldraagsters van het Belgische wielrennen en in 2010 winnares van de Ronde van Vlaanderen, trok in De Panne voor de derde opeenvolgende keer aan het langste eind. Haar naam prijkt nu vier keer op de erelijst van de De Panne Beach Endurance-race. Na Verbeke (1u45’11”) finishten vijf Nederlanders. Veronique Florizoone uit Brugge eindigde als tweede Belgische op plaats zeven.

Bij de mannen ging de winst naar de Nederlander Daan van Sintmaartensdijk. De renner van VolkerWessels bleef na een spannende wedstrijd in 1u35’04” vier seconden voor op Jasper Dejaegher uit Gistel en Yves Lampaert uit Hulste. Van Sintmaartensdijk (23) maakte in de finale deel uit van een eerste elitegroepje van zeven renners en bleek in de laatste meters over de meeste kracht te beschikken en kwam dan ook als eerste over de streep. Tim Declercq uit Houthulst werd derde Belg op plaats negen. Bruggeling Jens Keukeleire, die in De Panne voor de eerste keer deelnam, eindigde 17de en als zevende landgenoot. Over twee weken (5/12) komt hij in Bredene aan de start van het BK. Tussendoor pikt hij ook de Damse Duivelshond Cross Duatlon mee (27/11). (ACR)