Goud voor Suttels en Swings op slotdag EK skeeleren in Oostende

Jason Suttels rijdt juichend over de streep. © FRO
Redactie KW

Oostende liep storm voor de slotdag van het EK skeeleren. Er stonden drie marathons op het programma en er was een hele namiddag spektakel voor jong en oud in het verkeersvrij gemaakte stadscentrum.

De eerste koers was de marathon voor juniores en seniores dames. Favoriete Sandrine Tas, al goed voor zeven gouden medailles, zat in de tang van de Italiaans ploeg. Zodra ze zich roerde, zaten er twee of drie Italianen in haar nek. Even over halfweg ontsnapten twee Italiaanse rensters, Rossini en Lorenzato. Ze leken op weg naar goud en zilver, maar in het zicht van de streep werden ze bijgebeend. Chloë Geoffroy pakte nipt het goud voor Laura Lorenzato en de Spaanse Maité Ancin. Sandrine Tas eindigde ontgoocheld in het peloton.

De top drie bij de heren seniores: de Spanjaard Peülla, Bart Swings en de Nederlander Ariëns.
De top drie bij de heren seniores: de Spanjaard Peülla, Bart Swings en de Nederlander Ariëns.© FRO

In de koers voor de juniores zorgde de Belg Jason Suttels, die al goud pakte op de 10 km puntenkoers en de 20 km afvalling, voor de verrassing. Zes ronden van het einde gleed hij mee in een groepje van drie. Drie ronden van het einde ging hij er alleen van door. Suttels werd luidruchtig aangemoedigd en reed juichend naar het goud, zijn derde tijdens dit EK.

Bart Swings wint met ruime voorsprong

Bij de seniores heren verscheen ‘schaatser’ Bart Swings aan de start. Hij had zijn zinnen gezet op deze EK-marathon. Zes ronden voor het einde reed Swings aan kop met de Nederlander Ariëns en de Spanjaard Peülla. Drie ronden van de finish demarreerde Swings. Hij won met ruime voorsprong en kreeg een daverende ovatie van duizenden supporters.

Een tevreden ZRC-voorzitter Marc Decraemer en een zevenvoudig 'goudzwaantje' Sandrine Tas.
Een tevreden ZRC-voorzitter Marc Decraemer en een zevenvoudig ‘goudzwaantje’ Sandrine Tas.© FRO

Het was een schitterend EK voor Zwaantjes Roller Club Zandvoorde, de organisatoren van het evenement, met fantastische resultaten, spannende wedstrijden op de piste en de weg, mooi weer en veel publieke belangstelling. België was goed voor 28 medailles.

(FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier