Gistelnaar Seba Steen verovert in Oostende wereldtitel U23

Redactie KW

Het Oostendse boksgala, met als hoofdkamp het wereldtitelgevecht van Gistelnaar Seba Steen, kon op bijna 1000 kijklustigen en supporters rekenen. Zij kregen vier amateurs en twee profkampen voorgeschoteld.

De opener was voor de twee debuterende boksers Aaron De Pecker en Senne De Batselier weggelegd. Laatstgenoemde won de kamp tot -72 kg op punten. Roco Valentin vulde samen met Ali Malikzada de tweede kamp tot 56 kg. Ook hier verloor de bokser uit het BT Houtland kamp Roco op punten. Frederik De Ridder moest de duimen leggen voor de Oost-Vlaming Hasmim. Opschudding in de vierde kamp waar Steve Koicouangban tegen David Mkhitaryan al in de eerste ronde tegen het canvas ging. Leonardo Strynckx sloot de amateurkampen af met een nipte winst tegen Rersoz na een aangename kijkstuk.

In de eerste profkamp van de avond kreeg Giovanni Techel de Georgiër Namgalauri tegenover zich. Ondanks enkele zware klappen in de openingsrondes bleef Namgalauri de volledige zes rondes overeind. De uitslag ging unaniem naar Techel, die ook zo zijn tweede kamp positief afrondde.

Seba Steen bokst om de wereldtitel

De hoofdkamp tussen Steen en de Hongaar Kovacs ging pas om 23 uur van start. De temperatuur in de zaal ging meteen enkele graden de hoogte in. Beide boksers beseften al vlug het belang van deze titel en hielden zich de eerste ronde vooral bezig met het aanvoelen van hun tegenstander. Seba Steen pakte in ronde twee een eerste keer echt zwaar uit. Kovacs wankelde even maar was niet echt onder de indruk.

Hij sloeg in een volgende aanvalsgolf de wenkbrauw van Steen open. Steen reageerde met enkele geslaagde uppercuts. Opschudding in de vierde ronde toen Steen, die nu duidelijk de bovenhand had, met een slagenreeks Kovacs duidelijk afmatte. De tussenstand na vijf rondes was dan ook unaniem in het voordeel van Steen. Alle drie de scheidsrechters gaven 40-36 als uitslag.

uitputtingsslag

De kamp begon vanaf de zesde ronde meer op een uitputtingsslag te lijken. Beide boksers gingen meer en meer in elkaar hangen en de echt rake slagen werden zeldzamer. De zesde ronde had geen beslissende momenten voortgebracht. Steen toonde halfweg de zevende ronde dat hij er nog duidelijk zin in had en ging een paar keer stevig in de aanval. Het tempo mocht echter niet zakken, zeker nu de Hongaar meer en meer in de touwen ging. Ondanks alle verwoede pogingen van een ontketende Steen bleef ook deze ronde onbeslist. In de achtste ronde las de scheidsrechter beide boksers nog eens de levieten. Halfweg de ronde gleed Seba Steen even weg. Het signaal van de Gistelnaar om nog maar eens met een geslaagde combinatie uit te pakken. Het publiek rook bloed maar ook nu bleef de meer ervaren Kovacs ijzig kalm. De nieuwe tussenstand, drie keer 80-72, gaf Steen nog duidelijker als winnaar weer.

Overmacht

Kovacs had nog twee rondes om iets aan deze situatie te veranderen. Zijn aangezicht was echter al volledig bebloed en zijn blik stond op oneindig. Steen meed de counter en hakte af en toe zwaar op zijn tegenstander in. Zelf kwam hij zo goed als ongehavend uit de strijd. De laatste drie minuten etaleerde Steen zijn overmacht en raakte, nog maar eens, de neus van zijn tegenstander. De laatste gong bracht de verlossing.

Steen sprong op de touwen in de armen van zijn coach Filiep Tampere. Zijn dertiende kamp was ongetwijfeld de mooiste en meest onvergetelijke uit zijn carriére met een wereldtitel en een plaats in de top 100 van de wereld bij de -23 jaar als ultieme beloning. Volgend jaar staat de tweede editie al gepland, waarin Steen zijn titel met plezier zal verdedigen.

(JLO – foto JLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier