Giani Vanden Broucke: “Als ik klierkoorts moest krijgen, was dit wel het ideale moment”

© Davy Coghe
Tom Vandenbussche

Vorig jaar behaalde hij een medaille op zowel het EK als WK duatlon voor junioren. Daarnaast werd hij maar liefst vier keer Belgisch kampioen. Giani Van den Broucke (19) wilde in 2020 op zijn elan voortgaan, maar werd door klierkoorts afgeremd. “Maar door het coronavirus heb ik nu alle tijd om aan mijn comeback te werken.”

Ook Giani Vanden Broucke is één van de vele Belgen die momenteel technisch werkloos zijn. “Ik werk in het zwembad van Knokke, maar dat is al sinds 13 maart gesloten”, vertelt de 19-jarige Zuienkerkenaar. “In plaats daarvan werk ik thuis wat bij mijn ouders met vloeren uit te breken. En ik mag ook weer trainen.”

Het woord is eruit: op 9 maart heeft Vanden Broucke, afgelopen winter nog winnaar van de Kerstloop in Brugge, de trainingen hervat, nadat hij een hele tijd buiten strijd was door klierkoorts. “Gelukkig heb ik dat gehad voor de coronacrisis, want anders zou ik nu niet kunnen werken en niet kunnen trainen. Ik zou dan waarschijnlijk zot geworden zijn.”

Voor de talentvolle atleet van Triatlon Brugge Team (TBT) heeft de coronacrisis dus ook een duidelijk voordeel. “Als ik ooit klierkoorts moest krijgen, was dit toch wel het beste moment. Alle wedstrijden en kampioenschappen die ik door die ziekte zou hebben gemist, werden intussen allemaal geannuleerd. Nu krijg ik alle tijd om aan mijn comeback te werken. Ik kan me de komende maanden rustig focussen op de heropbouw van mijn conditie.”

Giani Vanden Broucke kreeg met klierkoorts af te rekenen, maar ziet licht aan het einde van de tunnel. (foto Davy Coghe)
Giani Vanden Broucke kreeg met klierkoorts af te rekenen, maar ziet licht aan het einde van de tunnel. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe

In januari ontdekte Vanden Broucke dat hij klierkoorts had. “Ik had op een maandag een lactaattest in het zwemmen gepland. Op zondag had ik nog gefietst, maar voelde ik na afloop al dat ik niet zo vlot recupereerde. Toen ik tijdens de test rustig aan het zwemmen was, gingen mijn lactaatwaarden meteen de hoogte in. We hebben de test meteen stopgezet en de dag erna ben ik mijn bloed bij de dokter gaan laten trekken. Daaruit bleek dat ik met een virale infectie zat, maar we weten niet hoe ik het gekregen heb. Het was ook geen extreme vorm, want ik kon nog gaan werken, ook al voelde ik dat ik sneller moe werd. Daarnaast heb ik volledig gerust. Na twee weken heb ik mijn bloed nogmaals laten trekken. Mijn waarden waren nog slechter, maar nog eens twee weken later waren ze al beter. Daarna heb ik nog wat langer gerust en uiteindelijk heb ik zes weken niets gedaan.”

Giani Vanden Broucke:

Intussen zijn we weer twee maanden verder en ziet Vanden Broucke licht aan het einde van de tunnel. “Op de fiets begint mijn conditie terug te komen. Mijn vriendin, die heeft gekoerst, had ook een tijdje niet gefietst en moest ook weer opbouwen. Het was leuk om af en toe samen op pad te kunnen. Zwemmen doe ik voorlopig niet, al doe ik wel wat stabilisatietraining. De loopconditie ten slotte ben ik, na een kleine blessure, rustig aan het opbouwen. Ik mag bijna weer intensief beginnen te trainen.”

WK in september?

Naar het vervolg van 2020 wil Vanden Broucke niet al te veel vooruitkijken. “Zelf zal ik pas in augustus wedstrijdklaar zijn, denk ik. Normaal is er het WK duatlon in september, maar ik weet niet of die wedstrijd zal kunnen plaatsvinden. Anders zal het voor 2021 zijn. Hoe dan ook is het voor mij geen ramp als het volledige seizoen zou wegvallen.”