Gezin van Belgisch kampioene Lentel Maene in de ban van wakeboarden

Lentel en Siebe Maene pakten onlangs goud en zilver op het BK in Sint-Eloois-Vijve. © Tom Van Houtte
Tom Van Houtte

Het gezin van Frederic Maene en Delfine Meijhui uit de Oosthoekstraat in Wakken heeft twee jeugdige kampioenen in het wakeboarden ‘boot’ in huis. Dochter Lentel (9) werd recent Belgisch kampioene op haar ‘thuiswater’, broer Siebe (11) behaalde zilver in zijn jeugdcategorie. “Ze konden al wakeboarden nog voor ze leerden zwemmen.”

Wakeboarden is een watersport die, gezien de beoefenaars met hun twee voeten aan één plank bevestigd zijn, eerder aan skateboarden of snowboarden doet denken dan aan waterskiën. Ze laten zich voortbewegen via ofwel een boot ofwel een kabel. In de Waregem Yacht Club in Sint-Eloois-Vijve stond onlangs het Belgisch kampioenschap wakeboarden ‘boot’ op het programma. Voor velen een nieuw watervlak, omdat het de eerste nationale titelstrijd was op deze locatie, maar niet voor Lentel Maene.

“Het is daar, vlak bij huis, dat we onze plezierboot een jaar of acht geleden voor het eerst te water lieten”, zegt papa Frederic Maene, bestuurder bij Piano’s Maene in Ruiselede. “Maar doordat je er als het ware wat gevangen zit tussen twee sluizen, is je bewegingsvrijheid wat beperkt. Om onze uitstapjes op het water boeiend te houden, besloten we achter onze boot te gaan hangen.”

Mede dankzij de vele waardevolle tips van clubleden waren het vooral de kinderen die de kneepjes en vooral tricks van het wakeboarden almaar beter onder de knie kregen. “Tijdens wedstrijden komt het er op aan zo goed mogelijk kunstjes uit te voeren tijdens het springen over de golven: 180’s, waardoor je je dan plots achterwaarts over het water beweegt en een nieuwe ‘180’ nodig hebt om weer recht achter de boot te komen. Of grabs, waarbij je het wakeboard op verschillende plekken tikt”, legt Lentel uit.

Zij en broer Siebe zijn inmiddels zo goed in hun sport dat ze respectievelijk goud en zilver behaalden op het voorbije BK. “Lentel was de enige deelneemster in haar categorie voor meisjes onder de 14 jaar, maar denk vooral niet dat het goud voor zulke jonge kinderen zomaar voor het rapen ligt”, aldus nog papa Frederic. “De meesten beginnen pas vijf jaar later met wakeboarden. Er is heel wat durf nodig om je achter zo’n boot met een snelheid van 35 kilometer per uur te laten voorttrekken en intussen allerhande tricks uit te halen. Land je over de golven, dan is dat alsof je op een betonnen vloer valt. In die zin is het een sport die serieus de knieën belast.”

Hogere golven nodig

Het gezin beschikt ook zelf over een wakeboardboot. “We moeten eerlijk zijn: dit is geen goedkope sport. Bij een club betaal je als snel 35 euro voor tien minuten tot een kwartiertje op het water. Zo’n eigen boot biedt ook meer trainingsmogelijkheden, zeker als de kinderen zich straks op Europees niveau willen meten.”

Volgend jaar zal Siebe salto’s toevoegen aan zijn arsenaal tricks. Daar werkt hij nu al aan in de tuin, waar hij oefent op een trampoline en een aan een boomstam gebonden kabel. Frederic: “Hoe hoger de golven, hoe hoger ze kunnen springen, wat natuurlijk ideaal is voor salto’s. Bij een wakeboardboot zit de schroef onderaan en kan je ballastzakken vullen met 1.800 liter en meer water, zodat de boot dieper in het water ligt en je varend nog hogere golven creëert.”

Tijdens het seizoen, dat loopt van begin mei tot eind oktober, trainen Lentel en Siebe drie keer per week.

De kans is niet gering dat hun kleine broer Liam (3) redelijk snel in hun watersporen treedt. “Ze konden al wakeboarden nog voor ze leerden zwemmen”, sluiten een trotse papa Frederic en mama Delfine het gesprek af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier