Gemotiveerde Bjarne Vanderbeken start voor de tweede keer in Kortrijk

Bjarne Vanderbeken. (foto ELD)
Redactie KW

Op pinstermaandag vindt aan sportcampus Lange Munte in Kortrijk traditioneel Kortrijk Loopt! voor Think Pink plaats. Het is uitkijken naar Bjarne Vanderbeken (24). Voor de Markenaar zal dit zijn tweede deelname zijn nadat hij zijn wielercarrière noodgedwongen stop moest zetten.

“Nadat een barst in het heiligbeen (dat is het grootste bot in de wervelkolom, red.) werd vastgesteld, moest ik inderdaad vroegtijdig een punt achter mijn wielercarrière zetten”, opent Bjarne Vanderbeken, beroepshalve postbode. “Ik begon met koersen als nieuweling bij Deerlijk en stapte als tweedejaars junior over naar het Avia-wielerteam. Als belofte was dit het Capino-Geldhof Cycling Team, waar ik omver werd gereden door een auto. Toen is de miserie begonnen. Later kwam ik ook nog voor Dovy Keukens uit, maar door mijn blessure, waar ik te lang mee rondreed, moest ik uit noodzaak stoppen. Ik deed dat met heel veel pijn in het hart.”

Een jaar geleden ruilde Bjarne de fiets in voor loopschoenen. “Ik wilde het over een andere boeg gooien en koos niet geheel onverwacht voor de loopsport. Aanvankelijk was dit van heel korte duur. Na amper drie wedstrijden stond ik mede door mijn nog aanslepende blessure drie maanden aan de kant. Dan kwam de feitelijke oorzaak pas echt naar boven. Nu ben ik er helemaal van verlost, maar koersen is nu wel uitgesloten”, zegt de atleet van AB Marke.

En Bjarne heeft de smaak goed te pakken. “Momenteel trek ik vijf keer per weer op trainingstocht, gevolgd door een wedstrijd. Dat zijn er meestal over vijf of tien kilometer, dat zijn wellicht mijn beste afstanden. Later wil ik daar nog wat kilometers aan toevoegen. Nu stel ik, met de raad van mijn vader Kurt, zo’n beetje mijn eigen schema’s samen. Mijn papa was vroeger een heel verdienstelijk atleet. Vanaf volgend jaar zal ik waarschijnlijk wel met een coach werken om nog grotere stappen te kunnen zetten.”

Voor Bjarne staat er wekelijks wel een stratenloop op zijn programma. Maandag is dat Kortrijk Loopt. “Dit is zowat voor eigen publiek, ik zal dus extra gemotiveerd aan de start verschijnen. Kortrijk Loopt! was vorig jaar trouwens mijn laatste wedstrijd als loper, voor ik die drie maanden aan de kant stond. Toen werd ik vijfde op de 5 kilometer. Nu neem ik de 11 kilometer voor mijn rekening. Veel zal natuurlijk afhangen van wie er allemaal aan de start komt, maar een topvijfplaats zit er misschien wel in. De conditie is alvast niet slecht. Het is een omloop die me op het lijf geschreven is. De beginfase is in dalende lijn, maar het tweede deel is heel pittig. Net zoals ik het graag heb”, besluit Bjarne Vanderbeken.


(ELD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier