Geen Paralympische Spelen in Tokio voor Jan Berteloot: “De Spelen blijven nog steeds mijn grote ambitie”

Jan Berteloot richt zijn pijlen nu op de Paralympische Spelen in Parijs.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Jan Berteloot richt zijn pijlen nu op de Paralympische Spelen in Parijs.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Zwemmer Jan Berteloot is er afgelopen weekend niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio. In Berlijn kwam de Winkelnaar 89 honderdsten te kort. Jan geeft zijn olympische droom echter nog niet op en mikt op Parijs 2024.

De droom van Jan Berteloot (29) om deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Tokio kreeg vorig jaar een eerste serieuze dreun. Hij zat in het vliegtuig op weg naar een belangrijk classificatietornooi in Italië toen hij te horen kreeg dat het tornooi werd afgelast door corona. “Dat was een immense ontgoocheling. Ik had daar echt naar toegeleefd, zowel op sportief als financieel vlak.”

Na die afgelasting bleef Jan over met een financiële kater. Toch bleef hij dromen van Tokio. Door de coronacrisis bleven er echter nog maar weinig mogelijkheden om zich te kwalificeren. Een laatste poging werd afgelopen weekend in Berlijn ondernomen. Jan kwam echter 89 honderdsten te kort op zijn favoriete nummer, de 50 meter vlinder.

“We hebben er alles aan gedaan om binnen de beperkte mogelijkheden er te geraken. We hebben alle kansen proberen te grijpen. Ik geloof echt dat er nog kansen komen in de toekomst”, aldus Jan, die zijn pijlen nu richt op de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. “De Spelen blijven nog steeds mijn grote ambitie.”

Noodlot

Sport heeft altijd veel betekend voor Jan. Maar eind 2012 sloeg voor hem het noodlot toe. Tijdens een les gymnastiek maakte hij een zware val waarbij zijn beide schouders ontwricht geraakten. Zijn rechterschouder werd vastgezet, maar ook met zijn linkerschouder moet Jan nog steeds opletten. Na een lastige periode leerde hij de G-sport kennen, waarna het doel om mee doen aan de Paralympische Spelen groeide. “Deze campagne heeft heel wat kosten met zich meegebracht. Ik kan niet blijven bedelen bij de mensen om financiële steun. Ik hoop daarom echt dat de federatie mogelijkheden ziet om mij, gezien mijn prestaties, te ondersteunen”, aldus de Winkelnaar.

Ondanks de niet-kwalificatie voor Tokio blikt Jan terug op een geslaagd weekend in Berlijn. “Ik haalde zowel op de 50 meter vrije slag als op de 50 meter schoolslag mijn besttijd. Op de 50 meter vlinder haalde ik een mooie derde plaats, goed voor een bronzen medaille.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier