Geen eerste clasico van het volleybalseizoen

© belga
Redactie KW

Wordt er gespeeld of niet? Het was lange tijd de vraag van de week, maar uiteindelijk gooide corona dan toch roet in het eten. Ook de Belgische volleybalbalcompetitie op het hoogste niveau ontsnapt niet aan de verstrengde maatregelen. En dus is er zaterdag geen eerste clash tussen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik. Als zoethouder blikken we terug op drie sensationele clasico’s uit de recente geschiedenis.

11 mei 2019: thriller om nooit te vergeten

Voor de eerste in ons rijtje hoeven we niet eens zo ver in de tijd terug te keren, naar de titelstrijd van het seizoen 2018-2019 om precies te zijn. Sinds 1995 worden de titels verdeeld tussen Knack Roeselare en Maaseik en ook dat seizoen is het één van de twee topfavorieten die het laken naar zich toe zal trekken. Maar deze finale is er één die we ons wel heel lang zullen herinneren. Voor het eerst in de geschiedenis kon de thuisploeg geen enkele finalematch winnen en was er de hele affaire rond medical joker Tomas Rousseaux. Na heel wat heen-en-weergetrek met de Belgische federatie besloot Roeselare om de Red Dragon toch maar niet op te stellen.

De zenuwen stonden die 11de mei strak gespannen. De spelers van Knack slaagden er wonderwel in om die hetze naast zich neer te leggen en wonnen de eerste twee sets. Maaseik leek verslagen, maar veerde weer recht en won set drie en vier. In de vijfde en allesbeslissende set ging Maaseik aanvankelijk door op zijn elan, maar Roeselare knokte terug tot 11-11. Zowat de hele zaal hoopte dat Roeselare op en over hun tegenstander zou gaan, maar Maaseik had nog het meeste energie in de tank en beslechtte het pleit met 13-15. Geen twaalfde landstitel voor Knack Roeselare, wel een finale die de Belgische volleybalfans nooit zullen vergeten.

26 oktober 2019: Knack verliest na marathon

Dat Roeselare en Maaseik de laatste jaren ontzettend aan elkaar gewaagd zijn, bleek een paar maanden later nog maar eens. De twee grootmachten waren hun laatste thriller duidelijk niet vergeten en maakten er een echte marathon van. Pas na 2,5 uur viel de wedstrijd in een beslissende plooi.

De match ging gelijk op, maar op de beslissende momenten toonde Maaseik zich telkens de betere. Het won de eerste twee sets met 31-29 en 25-23. De derde set wist Roeselare wel binnen te halen: 26-28. Ook in de vierde set gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe. Pas bij 20-18 verscheen er een tweepuntenkloof op het bord. Een kloof die Roeselare niet meer kon dichten. Knack ging nipt onderuit, maar niet zonder ervoor gevochten te hebben.

5 mei 2017: kampioen na spannende vijfsetter

Roeselare en Maaseik hebben er blijkbaar een gewoonte van gemaakt om het spannend te houden. Ook in 2017 werd de finale van de competitie een echte nagelbijter. Zowel Roeselare als Maaseik won zijn eerste thuismatch, maar in de derde wedstrijd toonde Roeselare zich de sterkste. In het hol van de leeuw boekte het een 1-3-overwinning. Bij aanvang van het vierde duel had Roeselare dus niet alleen het mentale overwicht, maar ook het thuisvoordeel. In de eerste sets was dat duidelijk te merken. Roeselare ging door op zijn elan van een paar dagen eerder en liep 2-0 uit. Maar Maaseik wist zich terug te knokken in de: 2-2. Een vijfde set moest uitsluitsel geven. En daarin werd de spanning nog wat opgedreven. Het ging gelijk op tot Knack bij 15-14 een tweede matchbal krijgt en die ook weet te verzilveren. Knack pakte zo de elfde titel uit zijn geschiedenis. De vijfde op een rij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier