Geen competitief schaatsen meer voor Brugse shorttrackclub

Rino Vanhooren.© (Foto GF)
Rino Vanhooren.© (Foto GF)
Redactie KW

De Koninklijke Belgische Schaatsfederatie heeft het BK Langebaan en BK shorttrack in maart geschrapt. Hiermee valt de hoop om dit seizoen nog een wedstrijd te rijden voor goed weg.

De diverse inperkingen van reisbewegingen en competitieve sportbeoefening door lokale en nationale overheden hebben de raad van bestuur van de KBSF doen beslissen de Belgische Kampioenschappen Langebaan op 6 en 7 maart, traditioneel in Eindhoven, en de Belgische Kampioenschappen Shorttrack op 13 en 14 maart in Hasselt te annuleren. “We zijn van mening dat het niet aangewezen is om op dit moment de beperkte groepen schaatsers die nog actief zijn vanuit verschillende bubbels samen te brengen”, klinkt het bij de federatie. Daarnaast zijn er heel veel sporters die zelfs niet in de mogelijkheid zijn om deel te kunnen nemen, dan wel zich op een juiste wijze voor te bereiden. “Het is zeer begrijpelijk dat de KBSF deze beslissing neemt, want de meeste ijsbanen zijn dicht dus zijn er ook zeer weinig schaatsers die het ijs op kunnen of mogen”, reageert Marij Timmerman van de Brugse Shorttrack Club die het geluk heeft dat ze met hun -12-jarigen wekelijks op zaterdag naar Liedekerke kunnen, voor een regionale training voor competitieschaatsers uit West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

De +12 jarige juniores en seniores hebben nu al maanden geen ijs. Ook al omdat de ijsbaan in het Boudewijnpark in Sint-Michiels omwille van corona en begrijpelijk voor dit winterseizoen niet werd geopend. De hal wordt momenteel overigens omgebouwd tot het hoofdvaccinatiecentrum voor Brugge. “Als ik naar onze ledenlijst kijk zijn er ongeveer een veertigtal leden die in de kou blijven staan”, aldus Marij Timmerman. “De deelname vanuit BSC aan de BK’s zou slechts elf leden geweest zijn, want wie doet er nu aan een BK mee als je al vijf maanden geen ijs meer onder je schaatsen had. We hopen en dromen nu samen met alle onze leden op ijs in oktober.”

De KBSF zal overigens alles in het werk stellen om nog dit jaar, echter in het volgende schaatsseizoen, een volwaardig Nationaal Kampioenschap lange baan en shorttrack te voorzien. Ondertussen blijven Alexandra Danneel, Rino Vanhooren en Warre Van Damme, als lid van BSC en na hun deelname aan het voorbije EK, met de nationale shorttrackers verder trainen in ijshal De Schaverdijn Hasselt.

Maandag 22 februari rijden Alexandra en haar vriend Rino een time trial die moet uitwijzen wie naar het WK in Dordrecht kan, op 5, 6 en 7 maart. Zowel bij de dames als de heren zijn er voor ons land twee startplaatsen. Alexandra moet het hiervoor in de trials opnemen tegen Hanne Desmet en de Nederlandse Tineke den Dulk, die tegen dan al de Belgische nationaliteit zal hebben. Bij de heren is Stijn Desmet reeds zeker van een WK-deelname. Rino Vanhooren en Gert-Jan Goeminne moeten het tegen elkaar uitmaken voor wie het tweede ticket is. Adriaan Dewagtere mag in principe ook meestrijden, maar die is nog aan het revalideren van zijn rugblessure van de zware val in december.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.