https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gaëlle Vlamynck (19) maakt haar debuut op het EK Jiujitsu: “Het is nooit opgeven, streven naar een doel”

Gaëlle Vlamynck is bijzonder trots op haar selectie voor het EK Jiujitsu. (foto ACR)
Redactie KW

Gaëlle Vlamynck (19) is eredame van Miss Exclusieve en neemt een eerste keer deel aan het EK Jiujitsu. Haar grootste troeven zijn haar sociaal karakter, hulpvaardigheid en empathie voor anderen door verschillende goede doelen te steunen.

Jiujitsu in Knokke-Heist? Dan kom je meteen bij de broers Ian en Ryan Lodens, meervoudig Europees en wereldkampioen in deze budokunst. Door hen begon Gaëlle Vlamynck vier jaar geleden met deze sport. “En eigenlijk ook door mijn familie”, vertelt ze. “Mijn oom Bart De Sloovere en mijn neef Maxim hebben met Ju Jitsu Kuo Lung in Knokke-Heist een eigen jiujitsuclub. Samen met mijn grootouders ging ik daar naar toe. Ik kreeg de sport zwaar te pakken en op die manier ben ik daar ingerold.”

“Het is de mentaliteit van nooit opgeven, streven naar een doel. Vandaar dat ik ook de discipline fighting doe. Ik wil blijven doorgaan, mij inzetten. Ik vind het mooi om te zien. In fighting zit er naast het kampen veel kunst in verweven en er moet over de verschillende aspecten die we op de mat brengen worden nagedacht.”

Gaëlle maakt deel uit van de nationale ploeg en traint zowel met hen als individueel in Antwerpen. “Vooral omdat zij meer de focus leggen op het competitieve en zich toeleggen op fighting. In Knokke kiezen ze meer de richting zelfverdediging.”

Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september vindt in het Duitse Maintal het EK jiujitsu plaats voor de U18 en U21, Gaëlle haar eerste groot tornooi. “Ik werd hiervoor geselecteerd door bondscoach Jimmy Wouters, gezien mijn recentste prestaties en de evolutie die ik heb gemaakt. Die selectie is positief. Ik ben er bijzonder trots op. Maar ik heb een winnaarsmentaliteit. Een podiumplaats zou mooi zijn.” Gaëlle is enige vrouw binnen de nationale selectie voor fighting.

Miss Exclusive

Via Instagram werd Gaëlle overigens eerder gecontacteerd door de organisatoren van Miss Exclusive. “Het is geen doodgewone missverkiezing, maar eentje met een achterliggend doel. Het staat open voor veel andere zaken, zoals het milieu, menselijk en dierenwelzijn. Pijlers die mij aanspraken, met daarnaast mijn sport en mijn studierichting. Zo ben ik daar ingestapt en behaalde ik in juni uiteindelijk de finale en een plaats bij de eerste vijf.”

Ik heb de mentaliteit van een winnaar. Een plaats op het podium zou mooi zijn

“Als eredame dien ik mij in te zitten, zoals met de nieuwe finalisten bezig zijn. Mijn element is overigens Miss Fire, wat mij eigenlijk typeert. Omdat ik met mijn sport een krachtig persoon ben. In april moet ik mijn lintje doorgeven aan een nieuwe Miss Exclusive Fire.”

“De organisatie begrijpt nu wel dat mijn focus op het EK jiujitsu ligt. Straks komt daar nog eens mijn studierichting verpleegkunde bij kijken. Ook dat vraagt veel. De eerste dag na het EK begin ik overigens met mijn stage bij Familiehulp. Het wordt een zware periode en dan spreek ik nog niet van mijn droom om het WK jiujitsu te doen, in november in Abu Dhabi.”

Studies

Tien jaar geleden is haar broer door een ongeluk heel zwaar verbrand geraakt. “Ik was altijd zeer nauw betrokken bij zijn zorg. Dat sprak mij enorm aan. Vandaar dat ik verpleegkunde wil doen. En dan meer gericht op de psychiatrische omdat ik veel bezig ben met het welzijn van anderen en relationeel heel veel gesprekken aanga. Ik wil ervoor zorgen dat mensen zich goed voelen. In de eerste plaats mentaal en dan kunnen ze er ook fysiek op vooruit gaan.”

De ouders van Gaëlle hebben een zelfstandige brood- en banketbakkerij in Knokke. “Een warme bakker. Mijn papa staat telkens om middernacht op om aan de slag te gaan. Ik sta mijn ouders graag bij. Het interesseert mij wel. In de winkel ga ik graag in contact met de klanten en ook achterin steek ik graag een handje toe. Maar in de verpleegkunde heb ik toch wel mijn passie gevonden. De zaak overnemen zit er niet in, ook al is het een familiebedrijf dat eerder van mijn grootouders was.”

Gebakje

Het bakken van brood en taarten is Gaëlle wel van in de wieg meegegeven. “Op feestdagen of met de drukke dagen sta ik in de bakkerij en help ik mee met het bereiden van het gebak. Ervan afblijven lukt wel, maar ik heb toch een voorkeur naar één voornaam taartje: Gaëlle. Het is nu twee jaar dat we dit bereiden en het verkoopt goed. Mijn pa vond destijds geen naam. Het taartje Gaëlle is ook geliefd bij mijn vriend. Een koekjesdeeg met frambozen, slagroom en marsepein. Echt lekker!” (ACR)

Wie is Gaëlle Vlamynck?

Geboortedatum: 24 oktober 2001

Sport: jiujitsu -70 kg.

Hobby: fitness, engageren als eredame van Miss Exclusive

Groot: 1m77.

Gewicht: 71 kg.

Studies: verpleegkundige in Vives in Brugge.

Club: Fighting Lions Antwerp.

Palmares: vice-Belgisch kampioen U21, Vlaams kampioen, 15de op de wereldranglijst.

Familie: Ouders An De Sloovere en Christophe Vlamynck hebben een bakkerij. Tweelingbroers Grégory en Gaetan (17) voetballen bij de beloften van R. Knokke FC. Vriend Jorben Vanhulle uit Assebroek is profvoetballer bij FCV Dender EH.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.