G-zeilers leven zich voor het eerst uit op zee

© DDM
Redactie KW

Zondag verzamelden meer dan zestig mensen met een beperking in de haven van Zeebrugge om een dag te gaan zeilen op zee. “Dit wordt georganiseerd door zestig vrijwilligers die beseffen hoe gelukkig ze zijn gezond te mogen zijn.”

Het was drummen gisteren op de aanlegsteigers in de haven van Zeebrugge. Meer dan zestig G-zeilers verzamelden er onder een stralende ochtendzon om een ganse dag op zee door te brengen. De Brugse Yacht en Zeilclub (BYZC) organiseerde voor het eerst een open zeildag waarbij mensen met een beperking gratis konden proeven van een dagje op zee. “Maar liefst vijftien zeilers van onze club stelden volledig gratis hun boot en tijd ter beschikking voor dit initiatief“, zegt organisator Maarten Van Hees. “Daarnaast beschikken we over vijftig extra vrijwilligers die meegaan op de boot en de mensen aan boord helpen. Allemaal mensen die beseffen hoe gelukkig ze zijn gezond te mogen zijn en daarom minder gefortuneerden willen helpen.”

Maar liefst vijftien zeilers van onze club stelden volledig gratis hun boot en tijd ter beschikking voor dit initiatief

Dat waren er alvast geen te veel, want de opkomst was heel wat groter dan verwacht. “We rekenden op twintig tot veertig deelnemers, maar uiteindelijk zijn hier meer dan zestig mensen aanwezig.” Nieuw is het G-zeilen niet, maar de interesse wordt wel steeds groter. “Van mei tot oktober gaan we elke zondag op het Boudewijnkanaal varen met een twintigtal mensen, maar dit is de eerste keer op zee en we doen dit gratis om mensen te laten kennis maken met het G-zeilen.”

Smaakt naar meer

Er kwamen dan ook van overal uit het land deelnemers afgezakt. Benjamin Teugels (39) uit Vilvoorde kwam het voor de eerste keer proberen. “Ik heb me voorgenomen om meer buiten te komen en van de natuur te genieten ondanks mijn spierziekte en dit past perfect bij dat voornemen. Het is voorlopig mijn eerste buitenactiviteit wegens een druk professioneel leven, maar met dit weer smaakt het alvast naar meer.” Ook Johannes Balbaert (10) was met zijn ouders afgezakt om het ruime sop te kiezen. “Na een ongeval raakte Johannes verlamd vanaf de borst”, zegt zijn mama Astrid Van Keer. “Al houdt hem dat niet tegen om met een zitski de bergen af te dalen, te basketten en te zeilen.” Al is zeilen samen met mama niet altijd even evident volgens de jongen. “Als ze meegaat, moet ze meestal overgeven en dan is het oppassen“, lacht hij. “Ik had al wat ervaring op het kanaal, maar dit is de eerste keer op zee en ik zie er geweldig naar uit.” Het zeeziek zijn weegt voor de mama alvast niet op tegen het geluk van haar zoon. “Het geluk dat van zijn gezicht af te lezen valt als hij van de boot komt, is onbetaalbaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier