Frederik Van Lierde wordt 40: “Ben niet versleten”

Zondag viert Frederik Van Lierde zijn 40ste verjaardag. Dat doet de triatleet uit Menen niet thuis, maar op de Canarische eilanden. Van Lierde neemt er deel aan de gereputeerde Ironman van Lanzarote. Na zeges in Nice (2011, 2012, 2013, 2017, 2018), Hawaï (2013), Zuid-Afrika (2015) en Mexico (2016) kan hij zijn negende volledige Ironman winnen. “Soms denk ik wel eens: ik ben geen 20 meer. Maar versleten? Neen, dat gevoel heb ik niet.”

D

1. Frederik, je wordt zondag 40 jaar. Voel je jezelf ook 40?

“Soms denk ik wel eens: ik ben geen 20 meer. Maar ik ben een sportman en moet zeker niet klagen. Neen, ik heb niet het gevoel dat ik versleten ben.”

2. Net op de dag van je 40ste verjaardag neem je deel aan de Ironman van Lanzarote. Heb je daaraan gedacht toen je die wedstrijd in je programma voor 2019 opnam?

“Ja, maar zoiets kan je niet forceren. Toevallig vindt die Ironman nu op mijn verjaardag plaats. Het is sowieso een wedstrijd die ik voor het einde van mijn carrière wilde doen. Dat er dit jaar vijf weken tussen Lanzarote en Nice zijn, gaf de doorslag, want normaal zijn het er maar vier.”

3. Ga je je verjaardag vieren?

(glimlacht) “Ik ga proberen om zelf voor mijn cadeau te zorgen. Ik mag doen wat ik wilde doen: triatlon. Dat is al heel wat. En hopelijk mogen we ‘s avonds dus nog een feestje bouwen.”

4. Bekijk je het leven nu op een andere manier dan pakweg 20 jaar geleden?

“Absoluut. Iedereen staat na zo’n periode anders in het leven. Ik heb het geluk gehad dat ik in mijn sport bereikt heb wat ik wilde bereiken. Ik ben 17 jaar prof en leid een fantastisch leven. En ook al is het soms hard, mij hoor je niet klagen.”

5. Waar zie je jezelf over tien jaar?

“Moeilijke vraag. Ik hoop in de sport te blijven. Ik stop over anderhalf jaar en heb al enkele vooruitzichten binnen defensie en met mijn coaching van atleten.”

6. Hoeveel train jij nog?

“Dat bleef de voorbije vijf jaar ongeveer hetzelfde: in rustige weken 15 tot 20 uur, in intensieve trainingsweken 25 tot 30 uur en soms zelfs nog meer.”

7. Hoeveel dagen per jaar ben jij in het buitenland?

“Dat varieert tussen de 150 en 200.”

8. Zie je jezelf ooit definitief naar het buitenland verhuizen?

“Dat niet. We zitten veel te goed hier in Menen en West-Vlaanderen. We gaan graag weg, maar keren ook graag terug.”

9. Wat is de mooiste plaats waar je ooit geweest bent?

“Nieuw-Zeeland. De mensen en cultuur zijn daar zoals hier, maar je krijgt er ook nog eens prachtige landschappen bij. Ik zou er graag nog eens naartoe gaan.”

10. Is er een plaats waar je ooit eens naartoe wil?

“Dat is een moeilijke. Doe maar ergens in Azië. Daar ben ik in mijn jaren als triatleet nog niet vaak geweest.”

11. Hoogtestage of hogedruktent?

“Ik combineer de twee. Het valt te zien welke doelen ik mezelf stel.”

12. Wandel je soms als toerist door jouw eigen streek?

“Neen… (lacht) Misschien later, als ik gestopt ben, tijd over heb en niet meer kan lopen.”

13. Word jij in Menen vaak herkend?

“Dat valt heel goed mee. De mensen kennen mij hier. Ik loop hier, ik fiets hier en ik zwem hier. Ik maak deel uit van de gemeenschap van Menen.”

14. Word jij in het buitenland vaak herkend?

“In triatlonmiddens wel. Of ik in Nice (waar Van Lierde al vijf keer won, red.) nog vaker aangesproken word? Jazeker. Dat scheelt nog een pak met hier in België. Een heel toffe ervaring!”

15. Heb jij een favoriete plaats in West-Vlaanderen?

“Verschillende plekken zelfs. Menen is mijn favoriet, maar je hebt ook het Heuvelland, Brugge, de zee… We hebben hier van alles.”

16. Wat is jouw favoriete restaurant in de streek?

“Ik ben niet iemand die vaak op restaurant gaat. (lacht) Ik denk dat ik pas na mijn carrière een fijnproever zal worden.”

17. Welk gerecht mogen ze jou altijd voorschotelen?

“Alles van Italiaans. Pasta, pizza… daar ben ik zot van.”

18. Een glas wijn of een frisse pint?

“Sowieso wijn, met voorkeur voor rode wijn. Bier? Dat drink ik niet graag.”

19. Voor welke zoetigheid zou je een moord begaan?

“Pure chocolade. Al van jongs af aan ben ik een chocoladeliefhebber. Het bevat trouwens goeie eigenschappen, dus is het niet zo erg als ik me daaraan zondig.”

20. Met welke wereldbekende persoon zou je absoluut eens op restaurant willen gaan?

“Met een of andere president, die van Frankrijk of Amerika. Liever zo iemand dan een andere sporter, want die leiden toch allemaal ongeveer hetzelfde leven.”

21. Welke vraag zou je die persoon dan zeker stellen?

“Wat zij in hun leven allemaal meemaken. President zijn, dat is niet zomaar iets, veronderstel ik. De druk, de stress… dat moet iets indrukwekkends zijn.”

22. Verlangt jouw vrouw Sofie naar het moment dat je als proftriatleet stopt?

“Absoluut. Niet negatief bedoeld, hé. Alles staat al jaren in het teken van mijn carrière en dus kijkt ze uit naar een nieuw hoofdstuk.”

23. Heeft jouw vrouw een verrassing voor jouw verjaardag voorzien?

“Tja, als ik dat had geweten, zou het natuurlijk geen verrassing zijn. (grijnst) Ze is mee naar Lanzarote. Dat is al heel mooi.”

24. Heb jij een vaste taak in het huishouden?

“Niet zo heel veel eigenlijk. De vuilnisbakken buiten zetten doe ik wel. En het is zeker niet zo dat ik in mijn zetel zit en alles aan mijn vrouw overlaat, maar omdat ik vaak van huis weg ben, is het moeilijk om een wekelijkse routine in te bouwen.”

25. Is Frederik Van Lierde soms de romanticus in huis?

“Ik vrees ervoor. Daar ben ik misschien te rationeel voor. Mijn vrouw kent mij al van toen ik nog jong was. Ik zal wel mijn kwaliteiten hebben, maar dan zullen het alvast zeker niet die van een romanticus zijn.”

26. Zit er sportief talent verborgen in jouw twee zonen, Aaron en Simon?

“Misschien wel. De oudste is een beetje begonnen met triatlon, net zoals zijn papa. Ik ben blij dat hij aan sport doet. De jongste voetbalt. Het is leuk om vast te stellen dat ook hij zijn gading heeft gevonden.”

27. Stel: je bent vrijgezel. Met welke knappe dame zou je dan wel eens willen daten?

“Het is al heel lang geleden dat ik vrijgezel ben geweest en zou het echt niet weten. Dus als ik een joker mag inzetten: graag.”

28. Wie was jouw jeugdidool?

“Luc Van Lierde. Hij won op Hawaï toen ik ervan droomde om triatleet te worden.”

29. Welke sport vind jij onderschat?

“Er zijn er heel wat. Neem nu zwemmen, de sport waarin ik zelf ben opgegroeid: zoveel uren trainen voor enkele honderdsten van een seconde.”

30. Welke sport vind jij dan weer fel overschat?

“Ik heb het altijd moeilijk gehad met gemotoriseerde sporten.”

31. Stel: je mag nog één sport beoefenen. Welke kies je dan?

“Sowieso lopen. Ik doe dat niet het liefst, maar als je maar één uur tijd per dag hebt, is dat de ideale sport om te doen.”

32. Provinciegenoot Koen Naert zette vorige maand met 2u07’39” een persoonlijke besttijd neer in de marathon van Rotterdam. Welke tijd zou jij halen mocht je je daarop toespitsen?

“In 2020 of 2021 zal ik dat sowieso eens proberen. Ik hoop rond de 2u30′ uit te komen. Meer zit er volgens mij niet in. Mijn snelste marathon in een Ironman was 2u42′. Ik ben geen Koen Naert. Ik ben te gespierd in mijn boven- én onderlichaam. Trouwens: wat Koen doet, is echt fenomenaal. Respect!”

33. Jij kunt hard met de fiets rijden, maar zou je ook kunnen standhouden in een peloton met profwielrenners?

“Ik denk het niet. Een makkelijke rit in de Tour zou waarschijnlijk wel lukken, maar een klassieker sowieso niet. Ik heb vroeger zelf gekoerst. Het is een heel andere inspanning dan fietsen tijdens een triatlon. Wij kunnen heel lang heel hard rijden, terwijl je als wielrenner vooral korte, explosieve inspanningen moet leveren.”

34. Wie is voor jou de allerbeste triatleet uit de geschiedenis?

“Jan Frodeno. Als je én olympisch kampioen op de korte afstand kan worden én de Ironman van Hawaï kan winnen, ben je een legende. Daardoor krijgt hij mijn voorkeur op Javier Gomez.”

35. Jij en Luc Van Lierde namen elk al elf keer deel aan de Ironman van Hawaï. Komt daar voor jou nog een twaalfde deelname bij?

“Die beslissing neem ik pas begin juli, na de Ironman van Nice. Ik ben er momenteel niet mee bezig. Mijn focus ligt nu op Lanzarote en Nice.”

36. Kan Bart Aernouts ooit winnen op Hawaï?

“Als je tweede kan worden, kan je ook winnen. Ik heb ooit in dezelfde situatie gezeten, toen ik in 2012 derde werd. Het kan zeker, maar de komende jaren zullen moeten uitwijzen of het effectief gebeurt.”

37. Kenneth Vandendriessche is de enige West-Vlaming die momenteel in staat lijkt om enigszins in het spoor van jou en Marino Vanhoenacker te treden. Hoe zie jij zijn toekomst?

“Ik denk dat het, net als bij Marino en mij, zal afhangen van enkele sleutelmomenten in zijn carrière, momenten waarop hij een grote wedstrijd kan winnen. Als hij daarin slaagt, zal zijn vertrouwen toenemen en kan hij een volgende stap zetten. Zo is het ook bij mij gegaan. Kenneth is nog jong. Het is niet iemand die heel veel wedstrijden zal winnen, maar dat hij talent heeft, weten we intussen allemaal.”

38. Wat is de lastigste training die je ooit afgewerkt hebt?

“Tijdens een hoogtestage in Font-Romeu. Het was op een zondag en er was geen enkele winkel open. Ik ben naar de vallei afgedaald, had te weinig drank mee en heb letterlijk moeten kruipen om weer boven te geraken. Ik had die dag nog een koppeltraining met zes kilometer lopen op mijn schema staan, maar ik ben op mijn bed moeten gaan liggen en heb die training niet kunnen afwerken.”

39. Waar ben je je ouders dankbaar voor?

“Dat ze mij altijd gesteund hebben in wat ik doe en mij nooit geforceerd hebben. Ik probeer dat nu ook bij mijn kinderen te doen: hen altijd steunen, wat ze ook doen.”

40. Wat zou er van Frederik Van Lierde geworden zijn als triatlon niet had bestaan?

“Ik ben ooit begonnen als leraar lichamelijke opvoeding in een school in Roeselare. Sport was altijd al aan mijn passie en lesgeven deed ik ook graag. Waarschijnlijk zou ik dat dus nu nog doen en had ik daarnaast nog gelopen, gefietst of gezwommen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.