In 1995 vond voor het laatst een triatlon in Menen plaats. "Dat was toen het Belgisch kampioenschap en ik was er zelf bij, als jonge toeschouwer", herinnert Van Lierde zich nog goed. "Het is een mooie herinnering en het heeft mij ongetwijfeld geïnspireerd om ook met triatlon te beginnen. Nu, 25 jaar later, organiseren we opnieuw een grote triatlon in Menen. Het was de stad die mij gecontacteerd heeft en vroeg of ik in dit project wilde meestappen. Sinds december 2019 zijn we hiermee bezig en dit is het resultaat. Met dank ook aan Henk Wekking, Ruben Vandevoorde en mijn broer Vincent. Zonder hun inspanningen zou dit allemaal niet mogelijk zijn."

Invloed coronavirus

Het coronavirus heeft natuurlijk ook de triatlonwereld in een wurggreep. "Normaal was het de bedoeling dat de triatlon in Menen de allerlaatste wedstrijd uit mijn professionele carrière zou worden, maar dat is nu lang niet zeker meer. Op 14 juni staat bijvoorbeeld de Ironman van Nice op het programma. Mijn hoofddoel van 2020, maar de kans dat die wedstrijd op die datum zal kunnen plaatsvinden, lijkt me heel klein. Afwachten dus, maar ik acht de kans heel reëel dat mijn seizoen voor een groot deel naar september, oktober en november zal worden opgeschoven."

"Ik acht de kans heel reëel dat mijn triatlonseizoen door het coronavirus voor een groot deel naar september, oktober en november zal worden opgeschoven"

Van Lierde beseft hij momenteel nog niet mag klagen. "In België kunnen we gelukkig nog goed blijven trainen en als langeafstandstriatleet ben ik het gewoon om langere periodes zonder wedstrijden te overbruggen. Ook zwemmen is voor mij geen probleem. Ik heb een contract bij Topsport Defensie en in België zijn er een aantal kazernes waar ik toegang tot heb. Het enige vervelende is de onzekerheid, want je weet momenteel niet waar je naartoe moet werken."

Helm redde leven

Het heeft overigens niet veel gescheeld of Van Lierde was er niet meer. Tijdens een fietsrit vanuit zijn stageoord in Noord-Spanje knalde hij door de achterruit van een auto. "Het was een heel dom accident, een situatie die ik verkeerd heb ingeschat. Mijn helm heeft mijn leven gered. Dat zijn natuurlijk de risico's van het vak, want jaarlijks haspel ik duizenden kilometers op mijn fiets af."

© Getty Images for IRONMAN

Normaal zou Van Lierde eind april zijn allerlaatste seizoen als proftriatleet aanvatten met een halve triatlon in Spanje, maar die werd intussen afgelast. "Ik heb een heel mooie carrière achter de rug en hoop nu op een mooi afscheid op het hoogste niveau. Van uitbollen is geen sprake."

In 1995 vond voor het laatst een triatlon in Menen plaats. "Dat was toen het Belgisch kampioenschap en ik was er zelf bij, als jonge toeschouwer", herinnert Van Lierde zich nog goed. "Het is een mooie herinnering en het heeft mij ongetwijfeld geïnspireerd om ook met triatlon te beginnen. Nu, 25 jaar later, organiseren we opnieuw een grote triatlon in Menen. Het was de stad die mij gecontacteerd heeft en vroeg of ik in dit project wilde meestappen. Sinds december 2019 zijn we hiermee bezig en dit is het resultaat. Met dank ook aan Henk Wekking, Ruben Vandevoorde en mijn broer Vincent. Zonder hun inspanningen zou dit allemaal niet mogelijk zijn."Het coronavirus heeft natuurlijk ook de triatlonwereld in een wurggreep. "Normaal was het de bedoeling dat de triatlon in Menen de allerlaatste wedstrijd uit mijn professionele carrière zou worden, maar dat is nu lang niet zeker meer. Op 14 juni staat bijvoorbeeld de Ironman van Nice op het programma. Mijn hoofddoel van 2020, maar de kans dat die wedstrijd op die datum zal kunnen plaatsvinden, lijkt me heel klein. Afwachten dus, maar ik acht de kans heel reëel dat mijn seizoen voor een groot deel naar september, oktober en november zal worden opgeschoven."Van Lierde beseft hij momenteel nog niet mag klagen. "In België kunnen we gelukkig nog goed blijven trainen en als langeafstandstriatleet ben ik het gewoon om langere periodes zonder wedstrijden te overbruggen. Ook zwemmen is voor mij geen probleem. Ik heb een contract bij Topsport Defensie en in België zijn er een aantal kazernes waar ik toegang tot heb. Het enige vervelende is de onzekerheid, want je weet momenteel niet waar je naartoe moet werken."Het heeft overigens niet veel gescheeld of Van Lierde was er niet meer. Tijdens een fietsrit vanuit zijn stageoord in Noord-Spanje knalde hij door de achterruit van een auto. "Het was een heel dom accident, een situatie die ik verkeerd heb ingeschat. Mijn helm heeft mijn leven gered. Dat zijn natuurlijk de risico's van het vak, want jaarlijks haspel ik duizenden kilometers op mijn fiets af."Normaal zou Van Lierde eind april zijn allerlaatste seizoen als proftriatleet aanvatten met een halve triatlon in Spanje, maar die werd intussen afgelast. "Ik heb een heel mooie carrière achter de rug en hoop nu op een mooi afscheid op het hoogste niveau. Van uitbollen is geen sprake."