Frederik Van Lierde: “Hawaï de belangrijkste, Nice 2013 de strafste”

13 oktober 2013, Kona. Frederik Van Lierde wint de Ironman van Hawaï en valt na afloop in de armen van vader Roger. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Een carrière om (meer dan) u tegen te zeggen. Frederik Van Lierde koos voor ons dan ook zijn vijf mooiste momenten uit. “De Ironman van Hawaï was mijn belangrijkste zege, maar Nice in 2013 de strafste.”

Ironman Hawaï 2013

“Dit is en blijft mijn belangrijkste zege. Als je die overwinning in Hawaï wegneemt, valt er veel weg en zou ik nooit dezelfde naam en faam gekregen hebben. Daarop heb ik mijn carrière voortgebouwd, mijn bekendheid gekregen. Dat is de harde wet van de sport, want mijn andere zeges waren voor mij persoonlijk ook allemaal stuk voor stuk mooie wedstrijden.”

Abu Dhabi Triathlon 2011

“Mijn eerste grote zege. Een wedstrijd die overigens niet meer bestaat, maar toen ik won, had ik zo’n gevoel van: wat heb ik hier gedaan? Die zege heeft me veel vertrouwen gegeven. Toen wist ik dat ik het kon.”

Frederik Van Lierde:
© BELGA

Ironman Lanzarote 2019

“Op de dag van mijn 40ste verjaardag een Ironman winnen, en zeker zo’n zware als Lanzarote, was heel speciaal. Het was een enorme uitdaging die ik mezelf aangedaan heb. Het gaf mij een gevoel van voldoening. Je probeert iets uit en dan lukt het nog ook. Bovendien was ik geen 30 meer. Wel 40. Dan vlot het al eens wat moeilijker.”

Frederik Van Lierde:

Ironman Nice 2013

“Ik blijf erbij: dit was de beste wedstrijd die ik ooit gedaan heb. Ik heb dat jaar in Nice tot het allerlaatste moment met landgenoot Bart Aernouts om de zege gestreden. Het was echt op het scherpst van de snee. Bart liep de afsluitende marathon zelfs in een fenopmenale tijd van 2u37′. Ik in 2u42′, wat natuurlijk ook verre van slecht was. (grijnst) Mijn 8u08′ is trouwens de beste tijd ooit in de Ironman van Nice. Een tijd die nog wel een tijdje zal blijven staan.”

In 2013 boekte Van Lierde zijn derde van vijf zeges in Ironman Nice. (foto Belga)
In 2013 boekte Van Lierde zijn derde van vijf zeges in Ironman Nice. (foto Belga)© BELGA

Ironman Nice 2018

“Mijn vijfde en laatste zege in Nice. In 2019 kreeg ik al de kans op een zesde triomf, maar werd ik derde. Dit jaar heb ik jammer genoeg geen kans meer gekregen. Ik ben nu mederecordhouder in Nice, samen met de Spanjaard Zamora. Eén keer winnen in Nice is niet makkelijk. Daar twee keer winnen is nog minder makkelijk. En vijf keer al zeker niet. (glimlacht) Nice is blijkbaar een wedstrijd die op mijn lijf geschreven is. Elke keer als ik daar startte, kon ik niet zeggen: een tweede plaats volstaat. Alleen winnen telde. Een prachtige wedstrijd.”

Frederik Van Lierde:
© BELGA