Freddy Loix trekt met nieuwe Skoka Fabia voor 10de zege naar rally in Ieper

© BELGA
Redactie KW

Rallyrijder Freddy Loix en zijn copiloot Johan Gitsels zetten hun jacht op de Belgische titel eind juni in de rally van Ieper verder in hun nieuwe Skoda Fabia R5. Donderdag stelden ze de wagen voor in Limelette in de tennisclub van Justine Henin.

Net zoals dat het geval was met de Skoda Fabia S2000, is ook de Skoda Fabia R5 klaargestoomd in de ateliers van BMA-Autosport. De wagen werd dit jaar (door andere rijders dan Loix) al ingezet in Tsjechië en in enkele WK-wedstrijden.

“Ik sta te trappelen om met de wagen over de Ieperse wegen te scheuren”, zegt een enthousiaste Loix. “In vergelijking met de S2000 is zijn topsnelheid een grote troef, zeker wat betreft de Belgische rally’s die niet altijd even technisch zijn en waar topsnelheid enorm belangrijk is. Ook bij richtingveranderingen gaan we het verschil merken. De acceleratie is enorm.”

Ik sta te trappelen om met de wagen over de Ieperse wegen te scheuren

Loix en Gitsels hebben de wagen maandenlang getest, maar dat is geen geen garantie om meteen succesvol te zijn in een wedstrijd. “Een wedstrijd is niet te vergelijken is met een test. Door mijn ervaring met de S2000 ken ik haast alle situaties in België en weet ik waar ik voluit kan gaan. Omdat de R5 over een hogere topsnelheid beschikt, wordt het op dat vlak zoeken. Want door de verbeterde acceleratie bij lage toeren, ga ik sneller wegrijden uit een bocht waardoor ik ook sneller aan de topsnelheid zal komen. Een topsnelheid die hoger ligt dan die van de S2000. Dat wordt dus zoeken.”

Ook corijder Johan Gitsels is enthousiast, al bouwt hij wat voorbehoud in. “De R5 is meteen betrouwbaar, al kan je nooit uitsluiten dat er in het begin hier of daar nog kinderziektes opduiken. Net als het bij de S2000 het geval was, hebben we een tijd moeten wachten op de R5. Het voordeel daarvan is dat je de tijd kan nemen om bepaalde dingen te bestuderen, om ze vervolgens te ontwikkelen. Wachten is niet fijn maar als het loont, is iedereen winnaar.”

Loix staat eind juni voor de twintigste keer aan de start van de rally van Ieper. Hij mikt op een tiende eindzege.