Freddy Loix schittert met ‘den otto’ van Frank Welvaert op de Monteberg

Redactie KW

Freddy Loix zorgde zondag voor de nodige animo tijdens de Rallysprint van de Monteberg. Met de oranje Opel Kadett uit ‘Eigen Kweek’ verzorgde ‘Mister Ypres’ enkele codrives en maakte hij mee promotie voor de komende Kenotek Ypres Rally.

De Rallysprint van de Monteberg is voor vzw SuperStage de ideale gelegenheid om de Kenotek Ypres Rally te lanceren. In een poging om elk jaar te innoveren zette de organisatie een geslaagde marketingactie op poten, waarbij enkele codrives te winnen vielen. Vijf gelukkigen mochten instappen naast tienvoudig Ieper-winnaar Freddy Loix voor een ritje in misschien wel de bekendste wagen van het land. ‘Fast Freddy’ stal de show met de oranje Opel Kadett uit de populaire tv-serie ‘Eigen Kweek’, opgenomen in het Heuvelland.

Freddy Loix schittert met 'den otto' van Frank Welvaert op de Monteberg
© BELGA

“Het is leuk om eens op een andere manier promotie te kunnen maken voor de Ieperse rally. De toeschouwers genieten ervan, maar wij als piloten ook,” vertelde Loix, die met plezier affiches signeerde voor de fans. “Iedereen weet dat ik een speciale band heb met de Ypres Rally. Dit jaar ga ik voluit voor een 11de overwinning. Op dit moment ligt het niveau in het Belgisch kampioenschap enorm hoog. Ik won de vorige manche van het kampioenschap met amper 6” voorsprong op Kris Princen, die ook aan de start zal staan in Ieper. We zullen dus niet enkel concurrentie mogen verwachten van de Europese titelkandidaten. Maar, laat ons duidelijk zijn: we zullen klaar zijn om te knallen in Ieper.”

GT’s en National Cars terug welkom

Ook Timothy Van Parijs was van de partij om met de Porsche 997 GT3 van Jochen Claerhout het spektakel te verzorgen op de flanken van de Monteberg. Zowel Van Parijs en Claerhout zullen dit jaar te zien zijn in de Kenotek Ypres Rally met hun Porsches. Dankzij een aanpassing in het reglement mogen hun GT’s en andere ‘National Cars’ zoals BMW’s er immers opnieuw van start gaan. “Het is een droom om in Ieper te kunnen rijden met de Porsche,” wist de Oost-Vlaming. “Er zijn veel mooie wedstrijden in België, maar Ieper blijft nog altijd Ieper, een rally die ik al van kinds af volg. Hopelijk kunnen we met een vijftal Porsches mee het spektakel verzorgen. Vooraan meestrijden wordt moeilijk door het hoge niveau in het BK, maar een plaats in de top-10 is misschien wel mogelijk.”

De 52ste Kenotek Ypres Rally gaat dit jaar door op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni. Het aantal wijzigingen tegenover de vorige editie blijft beperkt. KP Dikkebus werd licht hertekend en de wedstrijdrondes op zaterdag werd gewisseld, zodat de rally niet langer eindigt met KP Hollebeke maar wel met de proef van Westouter-Boeschepe. Naast de Kenotek Ypres Rally kregen nu ook beide Historic-wedstrijden een naamsponsor mee. De Europese FIA-wedstrijd wordt omgedoopt tot de Las Vegas Ypres Historic Rally, terwijl de nationale rally vanaf nu de Geko Classics Ypres Rally heet.

(JDH – Foto Wouter Meeus)