Freddy Loix over deelname aan de Renties Ypres Rally: “Ik wil me gewoon amuseren”

Freddy Loix won de Rally van Ieper al elf keer. © GF
Redactie KW

Drie jaar na zijn elfde overwinning komt Freddy Loix eind juni terug aan de start van de Renties Ypres Rally, met een Skoda Fabia R5 van de nieuwe formatie PTR, Pieter Tsjoen Racing.

Tussen 1996 en 2016 won Freddy Loix maar liefst elf keer in Ieper. 113 keer was de Limburger de snelste op een klassementsproef en in totaal stond hij veertien keer op het podium.

De doorbraak

Nadat hij de gevestigde waarden al twee keer het vuur aan de schenen had gelegd met een Opel Astra GSi, verraste Freddy Loix, samen met huidig VW Motorsport-baas Sven Smeets, vriend en vijand door bij zijn eerste deelname met een topwagen WK-vedette Armin Schwarz op een hoopje te rijden. Met een identieke officiële Toyota Celica GT-Four werd de Duitser op 2’44” gereden. Patrick Snijers moest als derde al meer dan vijf minuten toestaan.

In 1995 werd ik vierde in Ieper met de Opel Astra Gsi, voor heel wat rijders met een krachtige 4×4, zoals Andrea Aghini, die vijfde werd met een Mitsubishi Lancer Evo”, vertelt Freddy Loix. “We reden toen echt met het mes tussen de tanden. Een jaar later, in 1996, zat datzelfde mes tussen mijn tanden, alleen reden we toen met een veel snellere topwagen. In Spa was ik al dicht bij de zege geweest met de Toyota Celica GT-Four, maar daar maakte ik een klein foutje en omdat de achteruitversnelling niet werkte, verloren we teveel tijd. In Ieper reden we aan het tempo van een jaar eerder. Blijkbaar heel snel, want we klopten onze teamgenoot Armin Schwarz met 2’44”!”

Zegerecord

Het zegerecord in Ieper, gedeeld door Gilbert Staepelaere, Robert Droogmans en Patrick Snijers, stond jarenlang op vier stuks. Maar, na vier opeenvolgende overwinningen van 1996 tot 1999 evenaarde “Fast Freddy” het record, dat hij vervolgens scherper zou zetten in 2008, toen hij de Peugeot 207 Super 2000 naar de overwinning stuurde. Maar, echt verpletterend was zijn overwicht met de Skoda Fabia’s vanaf 2010. Maar liefst zes keer was Loix ongenaakbaar met een Tsjechische machine. Een van zijn meest emotionele momenten in zijn loopbaan beleefde Freddy Loix in de aanloop naar zijn deelname… en overwinning in 2013.

Eindelijk had ik weer het gevoel met een snelle, perfecte wagen te rijden

“Ik reed op dat ogenblik met een Ford Focus WRC in het Belgisch kampioenschap, maar die auto gaf me weinig voldoening”, vertelt Freddy. “Ik won de wedstrijden telkens met een ruime voorsprong en bovendien vond ik de WRC geen “snelle” auto in het bochtenwerk. Ik kreeg geen kippenvel aan het stuur. Skoda België deed me een aanbod om in Ieper met een officiële, nieuwe Skoda Fabia Super 2000 van Skoda Motorsport te rijden. Tijdens de voorbereidende testsessie in Alveringem reed ik een run om de mechaniek op temperatuur te brengen. In de tweede run ging ik meteen voluit. We reden één keer op en neer en ik keerde terug naar de service. Ik ben letterlijk beginnen huilen van geluk en van de adrenaline. Eindelijk had ik weer het gevoel met een snelle, perfecte wagen te rijden. De reactie van Fred Miclotte was ook duidelijk: “Freddy, als je dit tempo rijdt in Ieper, dan rijden we ze allemaal op een minuut!” We hebben de wedstrijd gewonnen met 1’21” voorsprong op Bryan Bouffier…”

In deze Skoda Fabia R5 wil Freddy Loix zich vooral amuseren in Ieper.
In deze Skoda Fabia R5 wil Freddy Loix zich vooral amuseren in Ieper.© GF

Eind juni zal Freddy Loix aan de start komen met een Skoda Fabia R5. Toch mikt Freddy Loix dit jaar niet op een twaalfde overwinning.

“Nee. Toen ik in 2016 stopte had ik zin in iets anders. Ondertussen heb ik de leiding over een concessie van Aston Martin in Brussel en ik test sinds dit jaar ook niet meer voor Skoda Motorsport of Michelin. Kortom, ik zal competitieritme missen. Het zou niet normaal zijn mocht ik meteen de toppers van het Belgisch kampioenschap kunnen kloppen. Mag ik ook eens gewoon een rally rijden voor het plezier? Ik wil me amuseren in Ieper, al zal ik natuurlijk wel het beste van mezelf geven,” besluit Freddy Loix.

Het geheim van zijn succes

“Dat heb ik verteld na mijn laatste overwinning in Ieper. Iedereen heeft altijd gedacht en gezegd dat ik in Ieper het verschil maakte in de snelle waaiers. Dat ik elke centimeter van de baan gebruikte en daardoor een zucht sneller was in de snelle bochten waar diep gesneden wordt. Maar, nee, ik heb het verschil gemaakt in de trage situaties, in de ontelbare T-situaties. Daar moet je heel geconcentreerd zijn en zo zuiver mogelijk rijden om zoveel mogelijk snelheid in de auto te houden. Als je 1 km per uur sneller bent bij het uitkomen van de bocht, dan kan dat na het volgende rechte stuk een verschil maken van twee tienden van een seconde. Dat lijkt niets, maar op het einde van de proef heb je zo een paar seconden bij elkaar. Dat maakt het verschil tussen winst en verlies. Het kwam wel goed uit dat iedereen dacht dat ik in de snelle waaiers het verschil ging zoeken. Zo namen mijn concurrenten vaak nog meer risico’s en reden ze lek of gingen ze van de baan, terwijl alle toppers in die snelle waaiers de voet beneden durven te houden…”

Het zou niet normaal zijn mocht ik meteen de toppers van het Belgisch kampioenschap kunnen kloppen

Dit jaar neemt de meester het op tegen zijn leerling, Sébastien Bedoret, de huidige officiële rijder van Skoda België. “Dat wordt zeker een mooi onderling duel. Sébastien heeft veel meer ritme en mijn aanwezigheid zal hem prikkelen. We gaan in elk geval samen testen en we doen ook onze service naast elkaar op de Grote Markt, zodat ik hem tips kan geven. Ik kijk al uit naar het fantastische weekendje Ieper!”