Freddy Loix blikvanger in 45ste Rally van Wervik

Freddy Loix. © belga
Redactie KW

Zaterdag wordt met de Rally van Wervik de traditionele opwarmer voor de Renties Ypres Rally gereden. Zowel streekpiloten als BK-rijders komen in Wervik nog wat testkilometers opdoen. Blikvanger is de wederoptredende Freddy Loix.

De Rally van Wervik is altijd al een kleinere versie van de Ieperse rally geweest. Ook dit jaar komen tal van grote en minder grote namen in Wervik aan de start met het oog op Ieper. Neem daarbij nog het Britse MSA Protyre-kampioenschap, het FIRC-luik en de vertrouwde VAS-rijders en je beseft dat de kaap van 150 deelnemers moeiteloos werd gehaald. Rhys Yates, de verrassende winnaar van vorig jaar, is niet van de partij maar met onder andere Martin McCormack (Skoda Fabia R5), Jason Pritchard (Ford Fiesta Super 2000) en Damian Cole (Ford Focus WRC) staan opnieuw enkele snelle Britten aan de start. De jonge Nederlander Jim van den Heuvel maakt dan weer zijn debuut met een Ford Fiesta R5.

Voor de buitenlanders lijkt een ereplaats het hoogst mogelijke, want het zijn de Belgen die als favorieten vertrekken. Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) lijkt misschien wel de belangrijkste zegekandidaat. De Oost-Vlaming mag het met onder andere Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5) en Kevin Demaerschalk (Citroën C3 R5) opnemen tegen twee snelle namen die hij goed kent uit het BK. De meeste ogen zullen misschien wel gericht zijn op Freddy Loix. De Limburger maakt na drie jaar afwezigheid een eenmalige terugkeer in Ieper en komt in Wervik ritme opdoen met de Skoda Fabia R5 van copiloot Pieter Tsjoen. Een andere blikvanger is ‘local hero’ Davy Vanneste. De ex-winnaar komt kennismaken met een heuse VW Polo GTI R5.

Vincent Verschueren.
Vincent Verschueren.© BELGA

Met Pieter-Jan Michiel Cracco (Skoda Fabia R5), Bruno Parmentier (Skoda Fabia R5), Tuur Vanden Abeele (Ford Fiesta R5), Philip Cracco (Ford Fiesta R5) en thuisrijder Bjorn Renier (Skoda Fabia R5) staan nog een resem R5-rijders aan de start die Ieper komen voorbereiden. Ook bij de Porsches krijgen we al een Ieper-voorproefje. Wijtschatenaar Fredericq Delplace staat er met zijn Porsche 997 GT3 tegenover Timothy Van Parijs en Jochen Claerhout.

Lietaer Historic-favoriet

Freddy Loix blikvanger in 45ste Rally van Wervik
© VDB

Bij de Historics laat Paul Lietaer zijn Ford Escort Cosworth mogelijk even aan de kant, maar ook met zijn Opel Manta 400 vertrekt hij als favoriet. Didier Vanwijnsberghe (Toyota Celica 4WD) komt ritme opdoen met het oog op Ieper, net als Christophe Merlevede (BMW M3) en Danny Kerckhof (BMW M3). Onder andere Stephen Vankemmel (Opel Ascona A), Bram Fonteyne (Volvo 240 Turbo), Cedriek Merlevede (Opel Ascona) en Danny Vancoillie (Opel Kadett) zijn de overige kandidaten voor een dichte ereplaats.

Ook de F2-categorie wordt opnieuw interessant om volgen. Thuisrijder Steven Dolfen (Opel Adam R2) krijgt er onder andere Victorien Heuninck (Citroën C2 R2 Max), Amaury Molle (Peugeot 208 R2) en de Britten Bell Ruairi (Ford Fiesta R2T) en Simon Thomas (Peugeot 306 Kit Car) als tegenstanders. Avelgemnaar Stefaan T’Joens (Mitsubishi Lancer Evo X) vertrekt dan weer als topfavoriet bij de standaardwagens in Divisie 1-2.

De Rally van Wervik gaat zaterdag omstreeks 8.30 uur van start vanuit basisschool De Graankorrel. Na twaalf proeven, verdeeld over vier ronden op de KP’s Geluwe, Kruiseke en Wervik, wordt de winnaar omstreeks 19.30 uur op het podium verwacht.

(JDH)