Frank Depestele (Decospan VT Menen) maakt de balans op van eerste seizoenshelft

Met een derde plaats en evenveel zeges als nummer twee Maaseik dook Menen-coach Frank Depestele met een goed gevoel de winterstop in. Zijn spelers presteerden boven de verwachtingen. “We vonden meteen de juiste balans, realiseerden sterke transfers en stonden mentaal een stuk beter in onze schoenen dan vorig jaar.”

Een ambitieuze Frank Depestele wil met Menen de play-offs halen.©Maxime Petit
Een ambitieuze Frank Depestele wil met Menen de play-offs halen.©Maxime Petit

Hoewel Menen op de vorige speeldag in eigen huis met 0-3 verloor van Maaseik doet dat weinig af van de goede eerste seizoenshelft van de ploeg van Frank Depestele. “Het is helemaal anders dan in het seizoen 2019-2020”, knikt de Menen-coach. “Toen startten we heel slecht en kwamen we in een negatieve spiraal terecht waar we maar moeilijk uitgeraakten. Dit keer zagen we een omgekeerd beeld met Menen dat direct verraste in Aalst en daarmee met heel veel vertrouwen aan de opslag stond van de andere matchen. Op mentaal vlak heeft dat een groot verschil gemaakt. Maar we kunnen ook niet ontkennen dat onze transfers goed uitpakten en dat we met die nieuwe spelers de juiste balans vonden.”

Ook libero Yentl Bille onderging een metamorfose . De jonge Menenaar kon de verwachtingen vorig jaar als eerste libero niet inlossen, maar knokte zich recent weer in de ploeg met stevige prestaties. “Hij ervaart veel minder druk als tweede libero en ook de ploeg rond hem is nu veel sterker”, verklaart Depestele. “Misschien speelt het ook in zijn voordeel dat er zonder publiek gespeeld wordt. Daardoor ligt de druk om goed te presteren allicht wat lager.”

Open strijd play-offs

Wat verwacht de Menen-coach van 2021? “ We moeten nog één puntje pakken om zeker te zijn van de play-offs en dat willen we zo snel mogelijk realiseren. Hopelijk kan dit op 10 januari al in Borgworm . De Luikenaars staan op de laatste plaats, maar desondanks verwacht ik mij daar aan een moeilijke opgave. Zelfs in onze zaal toonden ze al over heel wat talent te beschikken. Aan ons om daar niet verrast te worden. In de play-offs moeten we vooral genieten, ook al komen we dan oog in oog met drie sterke tegenstanders. Roeselare is op papier sterker, hoewel we nog niet weten hoe ver we staan tegen Knack aangezien we ze nog niet bekampten dit seizoen. Maaseik kunnen we kloppen als we met z’n allen ons hoogste niveau bereiken. Leuven en Aalst verslaan is geen sinecure, maar we bewezen wel al dat we daartoe in staat zijn. Het kan dus een open strijd worden”, denkt Depestele.

Frank Depestele (links) denkt dat zijn ploeg de play-off’s kan kan halen (foto MP)
Frank Depestele (links) denkt dat zijn ploeg de play-off’s kan kan halen (foto MP)

Luxeprobleem

Anshel Ver Eecke keert na Nieuwjaar terug en zou in principe tegen de play-offs weer inzetbaar moeten zijn. Kampt de Menen-coach straks met luxeproblemen? “Misschien wel, maar toch zit ik liever in zo’n positie dan omgekeerd. In de eerste seizoenshelft hadden we het vaak lastig op positie vier en dan beschikte ik amper over wisselmogelijkheden. Hoe ruimer de kern, hoe meer keuze ik heb en hoe sterker we als team voor de dag kunnen komen . In die optiek geloof ik echt dat 2021 nóg mooier kan worden, maar dan zullen alle puzzelstukjes in mekaar moeten passen.” (MP)

Zondag 10 januari om 14 uur: Waremme Volley Menen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.