Fotograaf Gert-Jan D’haene: “Fré is gewoon een klasbak, op vele vlakken”

Tom Vandenbussche

Op zondag 13 september is het zover: Frederik Van Lierde (41) neemt na een fantastische carrière als triatleet afscheid voor eigen volk in zijn Menen. Ook voor Gert-Jan D’haene (30) zal het een bijzondere dag worden. De Zwevegemnaar uit Sint-Denijs was de voorbije jaren vaak als fotograaf op pad met Van Lierde. “Fré is een doodgewone mens”

Gert-Jan D’haene is beroepsmatig als fotograaf/journalist aan de slag bij Defensie, waar Van Lierde als topsporter een profcontract bij heeft. Vanaf maart 2021 gaat de gewezen winnaar van de Ironman van Hawaï als topsportcoördinator bij Defensie aan de slag, maar eerst wacht op zondag 13 september nog zijn definitieve afscheid als proftriatleet. Voor eigen volk dan nog, ter gelegenheid van de eerste editie van de halve triatlon van Menen. Wij vroegen Gert-Jan om zijn mooiste foto’s van Van Lierde uit te kiezen en er een woordje uitleg bij te geven.

Fotograaf Gert-Jan D'haene:

1. Ironman van Cozumel (Mexico) in 2019

“Dit is een foto genomen tijdens zijn laatste Ironman in Mexico, toen hij net uit de wisselzone kwam. Waarom? Fré kijkt echt gefocust. Het toont hoe hij gewoon is. Je moet weten: dat was al zijn vierde Ironman van het jaar. Hij had op Lanzarote gewonnen en werd tweede in Barcelona en derde in Nice. Het was al heel mooi geweest, maar net dat typeert hem: die focus naar voren.”

Frederik Van Lierde in Cozumel 2019: focus alom. Rechts: snelheid trainen met papa Roger. (foto's Gert-Jan D'haene)
Frederik Van Lierde in Cozumel 2019: focus alom. Rechts: snelheid trainen met papa Roger. (foto’s Gert-Jan D’haene)

“Ik heb in Cozumel een dag of tien met Fré en zijn vader Roger opgetrokken in een heel ontspannen sfeer. We waren elke dag samen op pad, van een training tot een bezoek aan een chocolatier. Maar je merkt: in wedstrijd is het voor echt, ook al had hij het in Cozumel moeilijk. Ook al is hij wereldkampioen geworden en heeft hij al zoveel Ironmans gewonnen, die honger blijft. Jammer dat de Ironman van Nice dit jaar door corona werd afgelast, want hij zou er weer heel dicht bij geweest zijn. Eén ding is zeker: Fré zal stoppen op een hoogtepunt.”

Frederik Van Lierde. (foto Gert-Jan D'haene)
Frederik Van Lierde. (foto Gert-Jan D’haene)

2. WK Ironman 70.3 in Nice in 2019

“Oké, dit was lang niet zijn meest memorabele wedstrijd. De halve afstand is niet zijn specialiteit en de hele wereldtop stond aan de start. Maar de foto gaat vooral over het publiek op de achtergrond. Fré is heer en meester in Nice. Hij wordt er zelfs Monsieur Nice genoemd (Van Lierde won vijf keer in Nice, red.). Ze dragen hem daar op handen. En toch blijft hij dezelfde persoon. Hij maakt tijd voor de mensen, ook al moet hij voortdurend van hier naar daar, zeker als hij in Nice is. Hij legt altijd, in welke omstandigheden dan ook, het nodige professionalisme aan de dag. Als journalist kan je er zelfs een band mee opbouwen. Dat is echt uitzonderlijk.”

Van Lierde in Nice, waar hij een echte vedette is. (foto Gert-Jan D'haene)
Van Lierde in Nice, waar hij een echte vedette is. (foto Gert-Jan D’haene)

“Zelf ben ik elf jaar jonger dan Fré. Hoe je het ook draait of keert, er is een generatiekloof tussen ons. Toen hij Hawaï won, kende ik hem niet eens. Ik was een jonge, startende triatleet. Ik keek naar hem op. Frederik Van Lierde is een vedette. Dat heb ik in Nice vorig jaar kunnen vaststellen. Alleen, hij gedraagt zich er niet naar. Het is een doodgewone mens uit Menen.”

3. Trainingssessie in West-Vlaanderen

“Eigenlijk waren we van plan om dit jaar een mooie film over het laatste jaar van Fré te maken, maar door corona zijn die plannen in de war gestuurd. Op een bepaald moment tijdens de lockdown hebben Fré en ik afgesproken om eens een fotosessie te doen. We hebben toen ook veel bijgepraat. Je moet weten. Ik ken hem als fotograaf en journalist. Ik ken hem als triatleet. Maar ik ken hem ook van bij Defensie. We zijn collega’s en vanaf maart zal dat nog meer het geval zijn. Fré wordt topsportcoördinator, terwijl ik in de Raad van Bestuur zetel. We hebben toch een mooie band kunnen opbouwen.”

Fotograaf Gert-Jan D'haene:

“We zijn beiden ook fier om Belg te zijn, om West-Vlaming te zijn. Dat zullen we zeker niet wegsteken. Ik houd vooral heel mooie herinneringen over aan die tiendaagse van eind vorig jaar in Cozumel. Ook met Roger, de vader van Fré. ‘s Avonds gingen we in Mexico vaak samen een pintje drinken. Meer dan Fré is Roger blij dat het gedaan is. Cozumel was, achteraf gezien, zijn laatste Ironman ooit, alleen wisten we dat toen nog niet. Het voelt heel bizar aan als ik daaraan terugdenk.”

Van Lierde in eigen streek: een echte West-Vlaming. (foto Gert-Jan D'haene)
Van Lierde in eigen streek: een echte West-Vlaming. (foto Gert-Jan D’haene)