Fanny Lecluyse: “Nu al focussen op EK in december”

Axel Vandenheede

Met een wrang gevoel volgde Fanny Lecluyse het wereldkampioenschap zwemmen in Hongarije. “Ik miste de limiet op zeven honderdsten, maar zou met die tijd wel 13de zijn geworden”, aldus de schoolslagspecialiste die zich nu focust op het EK klein bad in december.

Nadat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op een sisser uitdraaiden, focuste Fanny Lecluyse (25) zich op het WK groot bad in Hongarije. Maar ze haalde net niet de limiet: op de 50 meter schoolslag zwom ze twee honderdsten te traag, op de 200 meter schoolslag waren dat 7 honderdsten. Dat is echt niets”, stelt de schoolslagspecialiste. “Ik kon gedelibereerd worden door de bond, maar die deed dat niet. ‘We delibereren de aflossingsploegen niet, dus ook Lecluyse niet’, was hun oordeel.”

Daardoor trok de Belgische delegatie met drie (!) zwemmers naar Boedapest. “Terwijl ik daar ook zeker had mogen staan”, vervolgt Lecluyse. “Sla er de tijden maar op na: op de 200 meter schoolslag zou ik 13de zijn geworden. En met mijn besttijd op dat nummer had ik zelfs de finale gehaald, al had ik die dan natuurlijk wel moeten zwemmen. Feit is dat ik in mei almaar beter werd en zo goed had kunnen werken richting WK. Maar zover kwam het dus niet. Daarom was ik de weken na het BK in mei enorm ontgoocheld. Ik had er geen zin meer in.”

Wereldbeker

Intussen is dat gevoel verdwenen. “Ik heb mijn courage teruggevonden en ga weer met plezier trainen. Met dank aan onder meer enkele teamgenoten bij de Moeskroense Dolfijnen, die er elke training voor gaan. Mathieu Mattelaer en Logan Vanhuys, bijvoorbeeld, willen altijd voluit gaan en dat is voor de anderen een stimulans.”

“Qua limieten werkt de bond met twee maten en twee gewichten”

Dat de inwoonster van Spiere-Helkijn in vorm is, toonde ze afgelopen weekend tijdens het Belgisch kampioenschap in Antwerpen. “Ik kwam in actie op de 400 meter wisselslag en verbeterde mijn persoonlijk record. Ik tikte aan in 4’49”. Het geeft vertrouwen naar de komende twee weekends toe: ik trek dit weekend naar Berlijn en het weekend erop naar Eindhoven om deel te nemen aan de Wereldbeker.”

“In Berlijn wordt er bovendien in een 25-meterbad gezwommen. Dat is een eerste testje in functie van het Europees kampioenschap klein bad dat in december wordt georganiseerd. Dat wordt wel speciaal, want ik heb er een en ander te verdedigen, onder meer een titel op de 200 meter schoolslag.”

Op die limieten heeft Lecluyse het overigens niet zo begrepen. “Omdat de bond met twee maten en twee gewichten werkt. De limiet op de 200 meter schoolslag werd sinds de Spelen in 2008 ongeveer 4 seconden scherper gesteld: van 2’29 naar 2’25’92 voor het voorbije WK. Maar voor de vrije slag is dat niet eens twee seconden…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.