Ex-sportief manager Basket Waregem wordt nieuwe voorzitter van Atletiek Zuid West

Jurgen Van Marcke (links) volgt Geert Desmet op als voorzitter van AZW
Redactie KW

Waregemnaar Jurgen Van Marcke neemt bij AZW, met afdelingen in Waregem en Zwevegem, de voorzittersfakkel over van Geert Desmet.

Geert Desmet (66) begon als 11-jarig atleetje bij de WAC. De Waregemnaar verhuisde op zijn 24ste naar Zwevegem waar hij ook zijn eerste engagement bij de club zou aangaan. In 2003 nam hij de rol bij de fusieclub tussen Zwevegem en Waregem als voorzitter over van Roger Deweer.

“Ik zag in al die jaren de evolutie op en neer gaan”, vertelt Geert. “We zagen het sportieve volume spectaculair stijgen van 50 naar meer dan 400 actieve leden. Momenteel tellen we 400 competitieatleten en een honderdtal recreanten.

Goede jeugdwerking

“We zijn een financieel gezonde club waar de jeugdwerking een voorbeeld is voor veel kinderen die willen kennis maken met deze prachtige sport. Het was dan ook heel mooi om voorzitter te zijn van deze fusieclub met heel wat uitdagingen. Zoals de lokale afdelingen die hun contacten met de gemeentebesturen op peil moeten houden. Structureel is het een hele opdracht om dit draaiende te houden.”

Maar die rol ligt vanaf nu in handen van Jurgen Van Marcke (48). “Op een bepaald moment moet je ruimte laten voor nieuwe mensen”, gaat Geert verder. “Er moest vernieuwing komen en verjonging.”

“Nu hoop ik dat ik meer tijd voor mezelf en mijn gezin zal hebben. Mijn kinderen wonen niet onmiddellijk bij de deur en twee van de drie gaan verbouwen. Daar zal ik ook de nodige tijd aan spenderen. Mijn dochter is professioneel actrice en daar doe ik de administratie voor.”

Met Jurgen Van Marcke hebben we de ideale opvolger kunnen strikken. Ik heb hem nog gekend als atleet net als zijn vrouw Veerle Buysens. Nu is ook zijn dochtertje Ophelia actief bij de club. Onder andere omwille van deze specifieke achtergrond hebben we iemand met kennis ter zake”, klinkt Geert overtuigd.

“Nadat ik 25 jaar actief was bij Bent Basket Waregem (nu ION Basket Waregem) nam ik vorig seizoen een sabbatjaar”, verduidelijkt Waregemnaar Jurgen Van Marcke. “Daar heb ik heel veel deugd aan gehad. Maar na een jaar in mijn zetel te hebben gezeten, begon het terug te kriebelen om maatschappelijk weer iets te doen. Toen men mij het voorstel deed bij AZW was ik direct akkoord.”

Plannen uitgesteld

“Ik was dan al door mijn dochter betrokken bij de club, en ik wist dat ik niet terug de stap naar de Waregemse basketbalclub ging zetten.”

In februari ging de bal aan het rollen. “Maar toen ik in maart een trombose kreeg, werden de plannen eventjes uitgesteld. Dit was toch wel eventjes verschieten. Vorig jaar reisde ik voor mijn job acht keer op acht maanden tijd naar de VS en Hongkong. Dit heeft me een beetje de das omgedaan. Maar nu ben ik helemaal terug in orde. Niets belet me nog om volledig voor deze taak te gaan.”

Er staan Jurgen enkele mooie uitdagingen te wachten. “Zo willen we trachten nog meer jongeren aan boord krijgen om de club in goeie banen te leiden. Maar goeie mensen hiervoor vinden wordt niet eenvoudig.”

“Ook sportief willen we het niveau van de club de hoogte intillen. Vanaf de cadetten willen we er meer dynamiek insteken. De atleten stimuleren om ervoor te gaan en extra kwaliteit hiervoor bijbrengen wordt een van de doelstellingen. Ik ben er helemaal klaar voor”, besluit Jurgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.