Eventingdiscipline gaat door aan Kasteel Hemsrode te Anzegem

De eventingdiscipline gaat door aan Kasteel Hemsrode te Anzegem © gemeente Anzegem
Redactie KW

Naast de dressuur op donderdag 20 en vrijdag 21 september, en de jumping op zaterdag 22 september op de Gaverbeekhippodroom, zal de eventing-discipline op zondag 23 september aan Kasteel Hemsrode te Anzegem plaatsvinden.

Hoe men het ook noemt – military, concours complet, veelzijdigheidsproef of zoals het nu moet ‘eventing’ – het is in elk geval de meest veelzijdige discipline in de paardensport. Het bundelt een dressuurproef, een jumping en een crosscountry. Bovenal is het ook een volwaardige Olympische discipline.

De eventing is ontstaan vanuit de military, die oorspronkelijk de ultieme test was voor de paarden die zouden worden ingezet in de oorlog. Snelheid, discipline, wendbaarheid en uithoudingsvermogen zijn nog steeds enkele van de eisen die worden gesteld aan de paarden. De dressuurproef test de gehoorzaamheid en de uitstraling van paard en ruiter. De punten worden toegekend op basis van de uitvoering van de bewegingen. Criteria zijn de impuls, gangen, gehoorzaamheid van het paard en de houding van de ruiter.

In de jumping kan één enkele balk die geraakt wordt het verschil uitmaken tussen winnen of verliezen. Normaal gezien is de jumping de afsluitende proef van een eventingwedstrijd. De dag na een crosscountry was dat de ultieme proef als test op de recuperatie en luisterbereidheid van het paard na de zware cross.

Het blijft een familiaal gebeuren

In de meeste eventingwedstrijden en ook op de eventing te Waregem wordt de jumping, om praktische redenen, gereden de dag voor de crosscountry op de Gaverbeekhippodroom.

De crosscountry op zondag te Anzegem is de meest uitdagende proef. Er wordt gesprongen over massieve hindernissen die opgesteld staan in het veld, in weiden en akkers, in het bos en langs en door waterpartijen. Het paard moet beschikken over voldoende uithoudingsvermogen, moed en snelheid, maar vooral over veel vertrouwen in zijn ruiter.

Er worden strafpunten toegekend aan weigeringen, springfouten en tijdsfouten t.o.v. een ideale omlooptijd. De punten worden berekend door samentelling van de strafpunten van de dressuurproef (verschil tussen het aantal behaalde punten en het maximaal aantal punten), de strafpunten van de springproef en van de crosscountry. Bij deze laatste twee zijn er strafpunten per springfout, bij tijdsoverschrijding en bij eventuele val van de ruiter. De combinatie met het minst aantal strafpunten is de winnaar.

Kinderanimatie

Parcoursontwerper, -bouwer en afgevaardigd bestuurder Tom Ryckewaert heeft immers drie volledig nieuwe parcours ontworpen en gebouwd.

“Toch blijft het in de eerste plaats een gebeuren met familiaal karakter waar iedereen van harte welkom is. Heel wat firma’s pakken uit met een familiale dag voor het ganse gezin. In ons kasteelpark is er eveneens een Lifestylebeurs opgesteld met tradestands”, aldus Ryckewaert. “Er is eveneens een uitgebreide kinderanimatie gedurende de ganse zondag en er wordt gecrost van 9 tot 18 uur”, voegt Benoit de Maere d’Aertrycke er nog aan toe.

De inkom bedraagt 10 euro.

(YV – foto gemeente Anzegem)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier