Enkele jaren na een zwaar skiongeval doet triatleet Vincent De Cleer het steeds beter

Vincent De Cleer heeft zijn agenda voor dit seizoen klaar. Begin juli is dat Klagenfurt, de klassieker. Daar wil hij zijn tijd naar 10u.30′ brengen.

Vincent De Cleer

Vincent De Cleer wordt begeleid door Pulso Preventielab in Zwevegem en is terug van zijn deelname aan de 111 in Portocolom in Mallorca waar hij als derde finishte bij de masters. “Ik moet nog meer doseren en ik zie dan wel of ik opnieuw die gouden status binnen die All World Athlete kan bereiken. Daartussen in is er voor mij nog de 70.3 in Dún Laoghaire nabij Dublin. In ons land is er enkel Ieper, als kwartje in mijn geboortestreek.”

Vincent De Cleer (52) uit Varsenare is van opleiding leraar LO en is werkzaam in de farmaceutische industrie. Hij heeft flexibiliteit binnen zijn job en kan zijn trainingsmomenten uitkiezen. “In de week is dat bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg om halfzeven het zwembad induiken om dan te gaan werken en ‘s avonds laat te lopen of op de rollen te fietsen. In het weekend is dat meestal grote ritten doen van vijf, zes uur.”

De triatleet heeft een verleden als basketbalspeler bij Wytewa Roeselare en de Oostkampse Merels. “Ik kreeg de microbe voor het triatlon te pakken via mijn oudste broer Yves die ook volledige triatlons gedaan heeft. In mijn legerdienst kwam ik er ook mee in contact. Ik ben er dan 23 jaar mee gestopt. Omwille van de sportloopbaan van mijn dochters in het skeeleren en shorttrack, om dan in 2015 opnieuw te beginnen. Drie jaar eerder had ik een zwaar skiongeval en tijdens mijn lange revalidatie had ik een drijfveer nodig. Ik had toen de marathon in Berlijn voor ogen. Dat lukte aardig en besliste om met het gezin mijn 50ste verjaardag in Mexico te vieren, in Cozumel. Een gelegenheid om aan de Ironman mee te doen. Ik finishte zonder verwachtingen als 16de in mijn agegroup.”

Daarna volgde nog de marathon van Rotterdam in 3u.03′ en een triatlon in Almere. Vorig jaar waren er met Frankfurt en Whistler, Canada, twee Ironmans op drie weken tijd. “Frankfurt was vooral een goede leerschool van hoe ik mijn wedstrijd nog beter kan indelen.”

In 2020 schakelt Vincent naar een andere agegroup over en is hij opnieuw bij de jongste. “Ik zou graag in elk continent een Ironman doen en als het kan nog eens in mijn leeftijdscategorie op het podium staan.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.