Ellen Salens neemt deel aan EK judo: “Mezelf vooral geen druk opleggen”

Ellen Salens: “Ik weet niet wat ik kan verwachten van mijn EK.”© ACR
Ellen Salens: “Ik weet niet wat ik kan verwachten van mijn EK.”© ACR
Redactie KW

Van 16 tot en met 18 april vindt in Lissabon het Europees kampioenschap judo bij de senioren plaats. Een van de tien judoka’s die ons land zullen vertegenwoordigen, in de categorie -48 kg, is Ellen Salens (24) uit Jabbeke. Ze dankt haar deelname aan haar derde plaats op een internationaal tornooi in Praag.

Ellen Salens, momenteel 57ste in de ranking, vertrok woensdag richting de Portugese hoofdstad . “Ik weet niet wat ik kan verwachten. Stages vielen weg en we zaten in quarantaine. Eigenlijk zijn er in aanloop naar het EK heel veel trainingen weggevallen. De voorbereiding was dus niet optimaal.”

Eerste ronde tegen Russin

“Ik laat het op mij afkomen en probeer zo goed mogelijk te vechten. Ik zal mezelf vooral geen druk opleggen. Ook de loting is bepalend. Hopelijk kom ik in de eerste ronde niet meteen tegen een grote klepper uit.” ( inmiddels is bekend dat de Russin Sabina Giliazova, 18de op de wereldranking haar tegenstandster is, red. )

Het voorbije jaar nam Ellen, vooral in het buitenland, aan tornooien deel. Met als uitschieter brons op de European Open in Praag , al blikt ze niet helemaal tevreden terug. “Corona had niet echt een positieve invloed”, vindt ze.

“Voordien verliep alles veel beter. Dat komt vooral doordat de internationale stages onderbroken werden en we ons enkel in een groepje van vijf konden meten. Ik merk dat ik vooral nood heb om te kampen tegen partners van mijn gewicht. We gingen vaak op stage naar het buitenland en pas daar word je sterker en beter. In ons land kan je enkel onderhouden wat je in het buitenland hebt opgestoken.”

“Misschien neem ik deel aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024”

Ellen studeerde af in de richting Toerisme aan Vives in Brugge en ging daarna een handje toesteken in De Zevende Hemel, de horecazaak van haar vader Rik Salens nabij het station in Beernem.

Door corona was dat beperkt tot takeaway en was er voor de Jabbeekse voldoende tijd om met de judobond in de Topsportschool in Wilrijk te trainen. Dat kon dankzij de vrijstelling die de nationale judoka’s van Sport Vlaanderen kregen om te trainen, zij het in kleine bubbels. Ellen traint er samen met Amber Ryheul, Mina Libeer, Eveline Delbaen en Selina Delen. “We doen aan circuit- en krachttraining.”

Olympische Spelen

Het piekmoment voor de nationale judoka’s ligt evenwel nog iets later dan het EK, met name bij het WK in Boedapest, en uiteraard de Olympische Spelen in Tokio. Aan dat laatste denkt Ellen helemaal niet meer.

“Niet dat dat ver boven mijn mogelijkheden ligt, maar dat is nu niet het tornooi waar de federatie met mij op wil focussen. De selectie voor Parijs in 2024 halen, kan eventueel wel.”

Update EK SEN LissabonOnze toppers zijn er klaar voor!#judolisbon2021

Geplaatst door Judo Vlaanderen op Donderdag 15 april 2021

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.