Elise Ramette: de rijzende Cat uit de Kattenstad

Elise Ramette speelde vorig weekend pas haar eerste officiële wedstrijd voor Castors Braine. Ze won meteen de bekerfinale. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Zou er in Ieper iets in de grond zitten? Je zou het haast gaan denken, want zeker een kwart van de Belgian Cats komt uit de Kattenstad (what’s in a name?). Je hebt Emma Meesseman, Kim en Hanne Mestdagh en ook bondscoach Philip Mestdagh. De volgende in het rijtje wordt normaal gezien Elise Ramette.

In het sportjaar 2020 kan blijkbaar alles. Ook een nieuwe competitie starten met een bekerfinale die eigenlijk een half jaar eerder had moeten plaatsvinden. Maar het is wat het is en wat wij vooral onthouden, is dat de vrouwen van Castors Braine na een boeiende wedstrijd het laken naar zich toe trokken. Daarbij konden ze trouwens rekenen op een opvallende nieuwkomer: de 21-jarige Elise Ramette uit Ieper.

Progressie

“Het is wel leuk om op zo’n manier aan het seizoen te kunnen beginnen”, aldus Elise. “Al werd het een pak spannender dan we vooraf hadden gedacht. We hebben zeker niet ons beste basketbal gespeeld en ook over mijn eigen prestatie ben ik niet 100 procent tevreden. Ik ben normaal een speelster die kansen creëert voor haar ploegmaats en ik vind dat ik dat zaterdag te weinig heb gedaan. Het zal de komende maanden beter moeten.”

Het zijn natuurlijk aparte omstandigheden waarin de bekerfinale plaatsvond. Zeker voor Elise. Ze speelde zaterdag pas haar eerste officiële wedstrijd voor Castors Braine. “Ik weet nog dat ik begin maart mijn contract ondertekende en twee dagen later werden alle sportwedstrijden afgelast. (lacht) In plaats van te basketten, werd het zoeken naar manieren om je bezig te houden. In mijn geval is dat vrij goed gelukt. Tijdens de lockdown zat ik thuis in Ieper en ben ik wat gaan lopen. Daarnaast hadden we van de physical coach van de Cats enkele programma’s gekregen die we konden afwerken, er was een kamp met de nationale ploeg en in augustus waren er alweer trainingen met de Belgische meisjes.”

De lockdown leverde trouwens nog een voordeel op. Door de competitiestop had de Ieperse dit voorjaar voldoende tijd om te studeren voor haar examens in juni. “Dat kwam inderdaad nog goed uit. Ik heb nu tenminste mijn bachelor behaald. Ik moet nog mijn master afwerken, maar zal dat over meerdere jaren doen. Het basketbal komt nu op de eerste plaats.”

Eerste profcontract

En dus kijken wij uit naar wat Ramette de komende maanden zal presteren. Na drie sterke seizoenen bij Sint-Katelijne-Waver was het tijd voor een stapje hogerop. “Ik heb drie toffe seizoenen gekend bij SKW, maar word straks 22 jaar en vond het tijd om als prof te beginnen. Ik heb even getwijfeld of ik niet naar het buitenland zou gaan, maar toen kwam Braine met een mooi voorstel waarop ik ben ingegaan. Het leven als prof is toch wat wennen: zwaardere trainingen, soms twee keer per dag, ik woon nu op een appartement in Charleroi… Het is een ander leven, maar het bevalt me wel.”

En dan zijn er nog de sportieve doelen. Daarover is Ramette duidelijk: met de ploeg alles winnen. Competitie, beker en ook in de Euroleague zo goed mogelijk presteren. Wat de Belgian Cats betreft: een plekje in de vaste kern wordt het doel.

“Momenteel behoor ik tot de preselectie van 14 meisjes, maar er mogen er maar 12 op de bank zitten en meestal ben ik dan degene die afvalt. (lacht) Nee, daar word ik niet ambetant van. De ploeg presteert goed en het is al een hele ervaring om met die toppers samen te kunnen trainen. Als ik hard verder blijf werken, zal ik wel mijn kans krijgen”, besluit Ramette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier