Eindelijk weer wedstrijden in aantocht voor Emma Plasschaert

Emma Plasschaert. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Eindelijk! Na meer dan een half jaar zonder competitie kan Emma Plasschaert nog eens een wedstrijd zeilen. De 26-jarige Oostendse verblijft sinds woensdag in het Duitse Kiel waar ze twee weekends op rij in actie komt. Nerveus wordt ze daar niet van, enthousiast des te meer.

Zonder corona was Plasschaert nu waarschijnlijk aan het uitblazen van de Olympische Spelen in Tokio. In een ideale wereld deed ze dat zelfs met een gouden medaille om haar nek. Maar de realiteit ziet er helemaal anders uit. In plaats van zich maniakaal voor te bereiden op haar olympisch debuut, moest de wereldkampioene van 2018 thuis haar conditie zien te onderhouden. “Natuurlijk was het wel een domper toen de Spelen werden uitgesteld”, knikt de 26-jarige Oostendse. “Het is toch een doel waar je jaren naartoe werkt. Maar al bij al heb ik de knop vrij vlot kunnen omdraaien en ben ik thuis stevig beginnen te trainen. De nadruk lag vooral op het fysieke werk: veel krachtoefeningen en fietstrainingen. En voor het zeilen zelf konden we in Oostende terecht. We hebben er in goede omstandigheden op de Noordzee kunnen trainen. Ik voel me echt klaar om weer te beginnen.”

Ook naast het sporten heeft Plasschaert niet stilgezeten. Toen duidelijk werd dat er een tijdlang geen wedstrijden zouden plaatsvinden, nam de topzeilster snel nog wat extra studiepunten op. “Ik heb die maanden thuis gebruikt om dingen te doen waar ik anders geen tijd voor heb. Ik wou vermijden dat de lockdown een verloren periode zou worden. En ik denk dat dat goed gelukt is. Het was niet gepland dat ik dit jaar studiepunten zou opnemen, maar dit was het ideale moment om wat extra aandacht aan mijn studies (industrieel ingenieur-bouwkunde, red.) te besteden.”

Eindelijk weer zeilen

Het neemt niet weg dat Plasschaert staat te springen om weer in competitie te treden. De komende twee weekends staan er wedstrijden in Kiel op het programma en begin oktober volgt nog het EK in Polen. “Ik kijk er echt naar uit”, aldus een enthousiaste Plasschaert. “Want je doet niet aan competitie om alleen maar te trainen. Laat die wedstrijden dus maar komen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier