Eerste dag Brugge Boat Race afgelast vanwege felle wind

De achtriemen tijdens de Brugge Boat Race hopen zondagmorgen toch in actie te kunnen komen. © ACR
Redactie KW

De gekruiste races met achtriemen op het kanaal tussen Brugge en Oostende moesten zaterdag vanwege de sterke wind worden afgelast, een derde van de boten hoopt zondagmorgen op beter weer om alsnog hun wedstrijd te kunnen roeien.

Dit weekend verwelkomt de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) honderden roeiers tijdens de 26ste Brugge Boat Race. In totaal verschijnen 900 roeiers uit zeven landen aan de start, traditioneel de opening van het Belgische roeiseizoen. Op zaterdag komen de achtriemen op het water in een internationale wedstrijd. Maar voor de zestig ingeschreven boten liep het mis. De wedstrijdjury maakte zaterdagmorgen voor aanvang een evaluatie. Het water was ruw, maar doenbaar. “Toen de wedstrijden effectief moesten starten draaide de wind, vlak op het kanaal en werden de golven hoger“, weet Frank Pottie van de organisatie.

De boten gingen toch het water op, richting de start aan Nieuweghe. Maar na twee kilometer zagen veel roeiers, door de combinatie van stroming en de sterke wind, het niet zitten en begonnen ze terug te keren. “We vernamen toen dat een boot, met de juniores van onze club, water begon te maken en dat onze leden met hun riem naar de kant moesten zwemmen. We beslisten dan om uit veiligheid voor alle deelnemers de wedstrijd te stoppen. We hebben even overwogen om van vijf naar twee kilometer in te korten, maar ook dat was niet te doen”, klinkt Pottie.

Het is de tweede keer in 26 jaar dat de wedstrijd met achtriemen niet kon doorgaan. De eerste keer was dit omwille van teveel ijs op het water. Als alternatief is nu de achtriemen voorgesteld om zondagmorgen te roeien, als de weersomstandigheden het dan uiteraard toelaten. “We hebben er nu achttien of een derde die zondagmorgen voor de kleinere boottypes op het water gaan. Zij gaan niet side by side roeien, maar beurtelings om de vijf minuten.”

Om halfacht zondagmorgen wordt er samen gezeten om de weersvoorspelling te bespreken. “Er zal dan worden beslist of er wordt gestart of niet. Het zijn na de achtriemen de kortere boottypes die dan het water op gaan. Dit zijn sowieso de mindere stabiele boten en dat kan een extra risico inhouden“, besluit Koen Van den Haute.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier