Eerste beachwaterpolokampioenschap ter wereld in Nieuwpoort: “Met internationale toppers”

Het bestuur van Waterpolo Nieuwpoort: Bjorn Desmedt, Niek Vandevijvere, Fabrice Weise, Roel Lepoutre, Kalinga Godderis en Bart D'Heere, Mario Mechele
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

Zowaar een wereldprimeur in Nieuwpoort zaterdag 28 augustus: het open Belgisch kampioenschap beachwaterpolo. Het organiserende Waterpolo Nieuwpoort verwacht 12 teams met heel wat (internationale) toppers.

“We organiseren wereldwijd het allereerste kampioenschap in het beachwaterpolo”, bevestigt Fabrice Weise van Waterpolo Nieuwpoort. “Het gaat om een open Belgisch kampioenschap, waardoor ook buitenlandse spelers aan het tornooi kunnen deelnemen. In België zijn we een pionier op het vlak van beachwaterpolo en het is leuk dat het zo positief onthaald wordt. Het slaat aan. De beste spelers van het land komen erop af, dus dat zegt genoeg.”

Olympische zwemmers

En daar blijft het niet bij, want ook enkele buitenlandse waterpolotoppers zakken zaterdag richting Nieuwpoort af. “De keeper van Oranje komt en normaal gezien zullen ook twee Nederlandse topdames aanwezig zijn, maar dat is nog niet officieel. Hoogstwaarschijnlijk zal er ook een delegatie olympische zwemmers, onder wie Louis Croenen, aanwezig zijn. Ze doen dit als morele steun in onze strijd tegen de federaties.”

In België zijn we een pionier op het vlak van beachwaterpolo

De organisatie, die uit 22 enthousiastelingen bestaat, verwacht zaterdag om en bij de 300-400 mensen (spelers en toeschouwers) aan de Oude Jachthaven. “Met de Sint-Bernardusfeesten verwachten we ook wel wat toevallige voorbijgangers, maar we zijn volledig klaar om zoveel volk te ontvangen. Op 7 augustus organiseerden we al een testevent in het kader van onze recreatieve Summer Tour, waaruit we veel leerden. We haalden er de laatste zwakke puntjes uit, waardoor nu hopelijk alles op wieltjes zal lopen voor het eerste en enige tornooi van het jaar.”

“Met voorlopig tien – en waarschijnlijk uiteindelijk twaalf – ingeschreven ploegen zijn we heel tevreden, want dat is al boven onze verwachtingen. Elk team bestaat uit zes spelers, die gemengd zijn en telkens tenminste twee heren of dames moeten zijn. We verwachten alvast veel spektakel, nu is het enkel nog hopen op mooi weer. Want bij temperaturen onder de 20 graden is het natuurlijk niet altijd even aangenaam voor de spelers.”

Waterpolo Nieuwpoort legt na dit tornooi stilaan weer de focus op de indoortrainingen. “We blikken dankzij onze outdoorveldjes weer op een succesvolle zomer terug, ook al zat het niet altijd mee qua weer. Vanaf september beginnen we aan de voorbereiding op het recreantencriterium, dat eind oktober van start gaat en tot in april duurt”, besluit Fabrice.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier