“Een derde van de bezoekers gokt op paardenrennen”

V.l.n.r. Ruben Maertens (20) die Ladbrokes Waregem runt, met naast hem klant Omer De Langhe (62), jobstudenten Lars Piesschaert (20) en Matthias Garez (19). Achteraan staat manager David Franzen (55). (Foto VFB)
Redactie KW

Waregem Koerse, dat is voor veel mensen ook een gokje wagen op de paardenrennen. En dat gebeurt dan niet alleen op en rond de hippodroom. “Ook bij ons is er dan een grotere bedrijvigheid”, zo luidt het in gokkantoor Ladbrokes in de Stationsstraat. “Dan komt er een pak meer bezoekers langs dan anders.”

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier Paardenrennen in West-Vlaanderen.

De Ladbrokes in Waregem, een week voor Waregem Koerse: de vaste klanten zitten de Franse paardenkoersen te bekijken op de schermen in het ruime kantoor. “Die zijn erg populair hier”, zegt Waregemnaar Ruben Maertens (20) die de zaak in Waregem runt. “We gebruiken vijf schermen voor de paardenrennen en vijf voor voetbal en andere sporten.”

Van enige Koersekoorts is nog niets te bespeuren. “De ochtend van De Grote Steeple zal het wel anders zijn”, gaat Maertens verder. “Dan is er hier een grotere drukte dan anders. Waregem Koerse is voor ons een succesdag al zijn de ‘Grand Prix des Ameriques’ en ‘Prix de l’Arc de Triomphe’, twee Franse topkoersen in de rensport, de echte topdagen.”

Bedrag gespaard

De aanwezige klanten wagen volgende dinsdag allemaal een gokje op Waregem Koerse. “Hoeveel ik zal inzetten?” Omer De Langhe (62), een arbeider uit Kruishoutem, lacht even. “Dat hou ik toch liever voor mij. Laat ons zeggen dat ik daar een bedrag voor gespaard heb. Normaal wed ik gemiddeld vijf euro per dag, maar die dag zal het toch meer zijn. Dan ga ik ook naar de hippodroom. Op zo’n speciale dag wil ik de sfeer ter plaatse proeven.”

“Ik besef dat ik beter iets minder zou gokken al win ik af en toe wel iets”

Omer kon deze week nog naar huis stappen met 250 euro na een inzet van 40 euro op de Franse drafrennen bij Ladbrokes. “Dat doet deugd zo af en toe eens winnen al word je er niet rijk van”, knipoogt hij. “Ik wed vooral op de Franse drafrennen. Ik spring hier elke dag wel eens binnen. Als ik niet veel tijd heb om te blijven, dan heb ik thuis toch al mijn huiswerk gemaakt achter mijn computer. Hier bekijk ik dan ook nog eens Paris-Turf, een Franse sportkrant gespecialiseerd in paardenrennen, vooraleer ik bepaal op welk paard ik gok.”

Marnix De Loof (64) uit Waregem waagt ook dagelijks zijn gokje al gaat het bij hem om grotere bedragen. ” Soms geef ik tot 50 euro per dag uit”, verklapt hij. “Ik besef wel dat ik toch beter iets minder zou besteden aan gokken, ook al win ik af en toe wel. Of ik op Waregem Koerse geld zal inzetten? Ik doe dat zelfs op alle acht wedstrijden: de vier drafrennen en de vier galoprennen. ‘s Morgens zal ik hier nog eens binnen komen en ‘s namiddags trek ik dan naar de hippodroom.”

F1-simulator

Ladbrokes pakt de dag voor Waregem Koerse, tijdens de Jaarmarkt op maandag 28 augustus, zelf met een evenement uit in de Stationsstraat: Ladbrokes-Village. “Dan staat hier een Formule 1-simulator. Vrij spectaculair hoor voor wie eens de sfeer wil proeven in een racewagen. Er hangt ook een voetbalsoccer. Dat is een groot opblaasbaar dartsbord waar mensen naar kunnen shotten en nog prijzen winnen ook.”

Ladbrokes is een Brits bedrijf met veel kantoren in ons land en elders in Europa. Aanvankelijk kon er alleen gegokt worden op paarden en honden maar inmiddels zijn er tal van andere sporten bijgekomen met onder meer voetbal, tennis of wielrennen. “In veel van onze kantoren is voetbal nu de grootste sport waarop gokkers inzetten”, zegt David Franzen (55), manager van een 70-tal Ladbrokes-kantoren. “Hier in Waregem staan de paardenrennen op één met een aandeel van 35 procent van het totaal. Het voetbal komt pas daarna, maar voor onze andere producten. Voetbal is momenteel wel de sterkste groeier.”