https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eddy Vandenhouweele is al bijna 50 jaar actief in de bokssport: “Je kleinzoon trainen is speciaal”

Renzo Cambier in de ring met grootvader Eddy. © Luc Cassiman
Paul Bruneel

De naam Eddy Vandenhouweele (62) is in de regio onlosmakelijk verbonden met de bokssport. Hijzelf was indertijd niet enkel een talentvolle bokser die menig nationale titels achter zijn naam staan heeft, hij is ook de man achter Flandria Boxing Club en nog steeds trainer van heel wat boksers. Bovendien is de opvolging verzekerd, want kleinzoon Renzo Cambier (17) is in de voetsporen van zijn opa gestapt en is een van de boksers die op 9 oktober in eigen Middelkerke slag zullen leveren.

Nu het normale leven stilletjes aan opnieuw begint los te komen kan er ook weer meer worden georganiseerd en een van die evenementen is het Boksgala van Middelkerke. Op 9 oktober is er het zover en vanaf 19.30 uur vinden er in de sporthal De Branding acht liefhebberskampen en vier elitekampen plaats. Er staat zelfs een Vlaamse titelkamp op het programma. Organisator Eddy Vandenhouweele is blij dat alles opnieuw kan plaatsvinden en vooral dat zijn kleinzoon Renzo Cambier van de partij is.

“Hij is eigenlijk al bezig van voor de coronapandemie, maar heeft door corona nog maar drie kampen kunnen leveren. Tweemaal was hij winnaar en een keer moest hij het onderspit delven. Hij had eigenlijk al veel meer kampen op zijn actief moeten hebben staan, maar op 9 oktober is hij er opnieuw bij in eigen Middelkerke. Ik train en volg al mijn boksers, maar het is toch wel speciaal als het om je kleinzoon gaat hoor, het wordt nagelbijten”, geeft Eddy mee.

Vanhaverbeke was 80 toen hij stopte, ik heb dus nog een tijdje te gaan

Eddy Vandenhouweele was nog maar 14 jaar toen hij al begon te trainen, maar wedstrijden boksen zat er toen nog niet in, want in die tijd moest je 16 jaar zijn om aan competitieboksen te doen. In 1975 was het dan zover. “Mijn grote voorbeeld in de jaren zeventig was Middelkerkenaar Frankie Decaestecker. Ik ben beginnen boksen door Frankie. Hij blies de bokssport in de regio nieuw leven in met zijn prachtige resultaten en heel wat jongeren, onder wie ikzelf, volgden hem van dichtbij. In 1975 ben ik dan ook de ring ingestapt” zegt Eddy.

Nationaal kampioen

Hij kon meteen rekenen op veel supporters en zijn resultaten waren van in het begin uitmuntend. 14 jaar lang leverde hij slag in de ring en behaalde prachtige overwinningen. Hij werd tweemaal kampioen van België bij de amateurs en werd daarna ook nog nationaal kampioen, eerst bij de halfzwaargewichten en daarna in de cruiserklasse. “Ik hou enorm veel mooie herinneringen over aan mijn loopbaan als actief bokser”, zegt Eddy, “maar de nationale titel die ik in het casino van Middelkerke binnenhaalde, zal me altijd bijblijven. De zaal zat vol supporters en ik werd op handen gedragen. Zo’n dingen vergeet je nooit.”

Eddy Vandenhouweele werd twee keer kampioen van België bij de amateurs en werd daarna ook nog nationaal kampioen.
Eddy Vandenhouweele werd twee keer kampioen van België bij de amateurs en werd daarna ook nog nationaal kampioen. © LC

In 1990 nam Eddy Flandria Boxing Club over van Theo Vanhaeverbeke en is nu trainer. “Ik word dit nooit moe. Ik geef nog vijfmaal per week, van maandag tot vrijdag, twee uur training en ik train ook mee met de gasten. Vanhaverbeke was 80 toen hij stopte, ik heb dus nog een tijdje te gaan”, lacht Eddy.

Wie er op 9 oktober in Middelkerke bij wil zijn, kan tickets bestellen aan 20, 25 of 30 euro via 0477 82 12 03.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.