Eco Trailrun in Brugge doet ecologisch sporten

Kinderen konden zich uitleven tijdens de kidsrun. © DC
Redactie KW

In Sint-Kruis bij Brugge vond zaterdagnamiddag de Eco Trailrun plaats. Sporten in een gezonde omgeving met respect voor de natuur; daar draait het om. Ook schepen voor sport Franky Demon liep mee.

De Eco- Trailrun, waarvan zaterdag de eerste editie gelopen werd, had het domein van het Sint-Andreaslyceum in de Brugse deelgemeente Sint-Kruis als starplaats. Het gaat om een loopwedstrijd over diverse afstanden waarbij de mooie natuurlijk omgeving, midden de bossen van Brugge, van groot belang is. Gezien het gaat om een trailrun zijn er dus ook wel wat obstakels en gaat het parcours ook door bosgebied met hier en daar wat afgevallen bladeren, takken en modder.

Om 15 uur startte de kidsrun, een initiatie voor kinderen dus maar tegelijk ook een afstand voor mensen met een beperking die langer afstanden niet aankunnen. Organisator Join2Sport, die zich inzet voor de organisatie van inclusieve sportevenementen, heeft ook vier zogenaamde Becasines aangekocht. “Dat zijn rolwagens met vooraan en achteraan looparmen voor twee of vier begeleiders om iemand met een fysieke beperking ook de looptocht mee te laten beleven“, legt organisator Sixten Mergaert uit. “Schepen van sport en federaal parlementslid Franky Demon loopt vandaag overigens ook met een Becasine mee. Stad Brugge heeft dan ook een Becasine gesponsord; net zoals het vastgoedkantoor Immo Clevers.”

Schepen van sport en federaal parlementslid Franky Demon liep vandaag met een Becasine mee.
Schepen van sport en federaal parlementslid Franky Demon liep vandaag met een Becasine mee.© DC

Naast de Kidsrun is er ook de trailrun over een afstand van vijf kilometer in het Veltembos en het Paalbos. De meer ervaren sporters kunnen zich wagen aan de 11,5 kilometer met een parcours heen en weer via het Veltembos, richting Paalbos en het Ryckeveldebos op de grens tussen Brugge en Sijsele. ‘s avond, omstreeks 21 uur, is er dan ook nog een nacht trailrun van vijf of elf kilometer waarbij het dragen van een hoofdlamp verplicht is. “Dat moet zeker voor een heel bijzonder sfeer zorgen”, stelt Sixten Mergaert. “Er waren 120 voorinschrijvingen maar ik verwacht toch dat er in totaal wel zo’n 200 lopers aan de start van de diverse afstanden zullen komen. Het is de eerste keer en er zijn natuurlijk wel meer loopwedstrijden in de omgeving; dus het is nog even afwachten voor ons hoe het allemaal zal verlopen. De aangename temperatuur en het feit dat het niet regent speelt alvast in het voordeel van onze organisatie.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier