Duikclub Dalton viert in september dertigste verjaardag

© (Foto JS)
Redactie KW

Duikclub Dalton mocht vorige week, na maanden van droogte en voor het eerst sinds corona in maart de werking had stilgelegd, opnieuw het water in. De Avelgemse duikclub bestaat dertig jaar, en prijst zich gelukkig dat in het zwembad te kunnen vieren. “De goesting was zo groot, er kwamen meteen meer dan dertig mensen opdagen.”

Duikclub Dalton werd in 1990 opgericht door een triumviraat aan enthousiastelingen. Initieel waren Willy Vercoutere, Claude Mohrman en Didier Losfeld lid van de duikschool Stingrays Deerlijk, genoemd naar een tropische vis. Vandaag is met Didier Losfeld slechts één van de drie stamvaders over. Hij herdoopte de duikclub enkele jaren geleden tot ‘Duikclub Dalton’, een verwijzing naar en eerbetoon aan het wereldberoemde stripverhaal van Morris.

“Het clubhuis heb ik ook tot The Jail omgedoopt, en ik dacht er ook aan om onze rode polo’s te verwisselen voor het design van de geel-zwarte gevangenisplunjes van de Daltons”, grinnikt Didier Losfeld, sinds dit jaar opnieuw voorzitter van Duikclub Dalton. “Maar dat idee stuitte op nogal wat weerstand (lacht). Nu blijft het wel dezelfde duikclub, die dit jaar haar dertigste verjaardag mag vieren. Voordat de coronapandemie uitbrak waren er nog geen grootse festiviteiten gepland. Maar vijf jaar geleden zijn we met de club naar Alta Ripa getrokken, en dat viel bijzonder goed in de smaak. Het jubileum zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan, maar laat ons eerst afwachten hoe de gezondheidscrisis verder verloopt.”

Want ook corona gooide flink wat roet in het eten van de Avelgemse duikschool, dat al vroeg een kruis over het duikseizoen moest maken. Niet alleen sloot met het zwembad van Avelgem hun vaste trainingslocatie, ook uitjes naar outdoor duikplekken waren verboden. Vooral de grijze bakstenen van de Doornikse kalksteengroeves werden danig gemist.

“Sinds jaar en dag trekken we naar Doornik, waar je kan duiken in de oude arbeidershuisjes, de paardenstallen en de machtige steengroeven zelf”, vertelt Losfeld. “Ook de Noordzee en de Oosterschelde werden plots no-go-zones. Voor zeemannen als wij kwam dat hard aan.”

Na de eerste ontgoocheling kwam echter al snel de berusting. “Uiteindelijk viel de lockdown wel mee voor duikers. Duiken is geen competitiesport, dus wordt er ook nergens naar toegewerkt. Ontspanning, onderwater fauna en flora, zwemmen met vinnen: dáár ligt de aantrekkelijkheid van onze sport. De duiktrainingen in het zwembad zijn bedoeld als decompressie om automatismen en reflexen in te oefenen. Bovendien konden we vanaf juni ook in de Gavers terecht, waar men met tijdsloten van twee uur werkte.”

Losfeld moest ook de Egyptische koraalriffen even links laten liggen deze zomer. “Het walhalla van de duiksport. De laatste jaren sloop er een mentaliteitsverandering binnen in de Egyptische duikgemeenschap. De fauna en flora wordt er nu nogal rigide beschermd. Zo mag je niet langer duiken mét handschoenen, zodat je de koraalriffen niet kan schaden. Een goede evolutie, want de koraalriffen zijn er ongelooflijk adembenemend. Alleen niet letterlijk, gelukkig maar (lacht).

Geen dure sport Nu het zwembad in Avelgem opnieuw opent, kunnen de duikers zich opnieuw op hun ademhalingsoefeningen en duikvaardigheden richten. Ook de compressor (zie foto, red.), die de duikflessen met geperste lucht vult, mag weer vanonder het stof gehaald worden. Duikclub Dalton telt momenteel zo’n vijftig leden, maar staat open voor nieuwkomers.

Er is regelmatig maar enkel op afspraak een mogelijkheid tot een gratis duikinitiatie”, is Losfeld enthousiast. “Je ervaart zo de gewichtloosheid écht. We doen verschillende oefeningen, en na een half uur zit je met handen en voeten op de bodem. Duiken zonder begeleider is wel verboden. Maar wie volhoudt, en na de eerste horde ook het twee-ster-diploma haalt, mag zonder externe begeleider duiken. Je moet natuurlijk wel altijd met twee zijn, zodat je elkaar kan beveiligen.”

Voor veel mensen is de drempel naar de duiksport te hoog. Niet alleen door het risicogehalte, maar ook omdat het een dure sport zou zijn. “Een misverstand”, is Losfeld stellig. “Voor honderd euro in Decathlon of Tarcy Deerlijk heb je je zwemvliezen, loodgordel, bril en snorkel al. Al de rest leen je van de club, althans voor de eerste sessies waarin je openwater duikt. De instructeur krijg je er gratis bij. Als blijkt dat je er vol voor gaat, moet je wel nog wat investeringen doen. Maar ook dat valt best mee.”

Vanaf 2 september is duikclub Dalton dus opnieuw in trainingsmodus. De volwassen duikers trainen wekelijks op woensdag, tussen 20u30 en 21u30. Kinderen van 8 tot 14 jaar trainen om de twee weken met speciaal opgeleide jeugdtrainers.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier