Duatlonfederatie VTDL: “Selecteerden Vansteelant niet op basis van voorbije twee jaar”

Redactie KW

De soap rond de niet-selectie van vijfvoudig wereldkampioen Joerie Vansteelant voor het WK lange afstand in Zofingen heeft een nieuwe wending gekregen. De VTDL, de nationale du- en triatlonfederatie, liet in een e-mail aan de entourage van Vansteelant weten dat het de Torhoutenaar niet weerhield in de selectie, omdat hij de voorbije twee jaar niet gepresteerd zou hebben.

Een droge e-mail, meer was het niet. Maar de boodschap was duidelijk. “U weet allicht dat we enkele jaren geleden bij de VTDL ons beleid voor de niet-olympische sporten hebben moeten aanpassen aan het Vlaams topsportbeleid”, klonk het. “Concreet komt het erop neer dat er geen subsidies meer zijn voor duatlon. De VTDL heeft daarom op basis van haar eigen middelen een vorm van premiesysteem uitgewerkt. Daarnaast worden op basis van recente prestaties nog nationale selecties gemaakt voor de elite die het potentieel tonen om een medaille te behalen. De ondersteuning voor hen bedraagt het inschrijvingsgeld en een kledijpakket. Atleten kunnen buiten de nationale selectie uiteraard ook deelnemen op eigen kracht voor zover er startplaatsen zijn.”

“Op basis daarvan heeft de nationale selectiecommissoe enkel Rob Woestenborgs (uittredend wereldkampioen op de korte en lange afstand, red.) aangeduid”, luidt het verder in de e-mail. “In het geval van Joerie zijn we uiteraard op de hoogte van zijn palmares als duatleet, maar waren we de mening toegedaan dat zijn laatste resultaat van 2012 dateert en we op basis van recente resultaten geen helder beeld konden vormen van zijn huidige conditioneel niveau als duatleet op de lange afstand. Dat is de reden waarom Joerie niet weerhouden werd in de selectie.”

Even ter verduidelijking: na ztijn wereldtitel in september 2012 besliste Joerie Vansteelant om zich stilaan om stilaan om te vormen tot triatleet, met als einddoel deelname aan het WK Ironman op Hawaï. Dat betekent echter niet dat hij de duatlonsport vaarwel zegde, alleen moest hij vorig jaar door een aanrijding op stage in Font-Romeu verstek geven voor Zofingen, enkele weken nadat hij nog een tweede plaats behaald had in de Powerman van Weyer. Eerder dit jaar eindigde Vansteelant ook al 5de in de Ironman van Bolton, zijn triatlondebuut op de lange afstand.

Vansteelant, momenteel net als Frederik Van Lierde (zie foto) op hoogtestage in de Franse Pyreneeën, is ontzet. “Voor mij is dit een slag in het gezicht. Dit getuigt van een gebrek aan respect ten aanzien van hun eigen atleten.” (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier