https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dries Couckuyt uit Ingelmunster bereikte finish Ironman in Klagenfurt: “Met dank aan lockdown”

Dries bereikte na 11 uren en 30 minuten de eindmeet op de Ironman. (foto Barbara) © Barbara
Redactie KW

Dries Couckuyt deed voor de eerste keer mee aan een volledige Ironman in Klagenfurt (Oostenrijk), goed voor maar liefst 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen. Hij was één van de 1.600 deelnemers en arriveerde na 11 uur en 30 minuten. “Dankzij de lockdown liep ik misschien wel die Ironman uit, want ik kon niet acht maanden maar wel twee jaar trainen”, zegt Dries.

De gewezen OCMW-voorzitter en ex-voorzitter van Vooruit (vroeger SP.A) uit de Jan Breydelstraat is een sportief persoon, die enkele jaren geleden zelfs zijn auto verkocht en sindsdien enkel nog met de fiets rondrijdt. Dries zag je ook al vaak lopen door Ingelmunster.

“Enkele jaren geleden deed ik al mee aan marathons in Brussel, Amsterdam, Praag, Kopenhagen, Boedapest, Boekarest. Ik liep ze allemaal uit”, zegt Dries. “Dat lopen zat er al altijd in, maar het zwemmen en fietsen waren nieuw voor mij. Twee jaar geleden deed ik mee in augustus aan de kwarttriatlon in Izegem. Het was daar dat Davy Casteleyn mij overtuigde om mee te doen aan een Ironman. Ik besloot die uitdaging aan te gaan. Ik begon te trainen, samen met Davy. De Ironman in Oostenrijk was voorzien voor juli 2020.”

“Na augustus 2019 en voor juli 2020 konden we trainen, ruim acht maanden lang. In maart 2020 werden we echter geconfronteerd met corona. De wedstrijd in Oostenrijk werd eerst uitgesteld naar september 2020, dan naar juli 2020 en dan naar september 2021. Door corona kon ik dus geen acht maanden, maar wel twee jaar trainen. Door dat virus kon ik ook niets anders doen dan trainen, want het verenigingsleven lag stil en we mochten niet bij elkaar komen.”

“In die periode kon ik veel fietsen en zwemmen. Wanneer je voor een Ironman traint, dan moet je wel bepaalde zaken laten. Slapen is eveneens heel belangrijk. Ga je uit, dan slaap je minder. Omdat door corona het uitgaansleven wegviel, kon ik mij dus focussen op de trainingen.”

Zwemmen ging moeilijk

Op zondag 19 september vond de Ironman plaats in Klagenfurt in Oostenrijk. Dries en zijn vriendin Barbara konden carpoolen met Sophie Vandewalle van de Triatlonclub in Izegem. “De woensdag voordien zijn we vertrokken, de dinsdag na de wedstrijd waren we terug”, vertelt Dries verder.

“De dagen voor de wedstrijd werd ik heel nerveus. Ik deed immers nog nooit mee aan een volledige Ironman. Ik zat met zoveel vragen. Ik trainde heel lang, maar er kon op het laatste nog iets verkeerd lopen, zoals bijvoorbeeld materiaalpech of een blessure. Ik wist dat ik uren onderweg zou zijn en zat ook met vragen qua voeding en drinken. Dat zorgde voor extra druk. Op zondag 19 september begon ik als één van de 1.600 ingeschrevenen om 7.30 uur in de morgen met mijn 3,8 kilometer zwemmen.”

“Ik ben niet zo’n goede zwemmer en toen kreeg ik het even moeilijk. Dat verliep – volgens mij toch – trager dan gedacht. Ik geraakte moeizaam vooruit. Mijn moreel begon te zakken. Na 1 uur 20 minuten beëindigde ik het zwemmen in het meer. Tijdens het fietsen kon ik mij volledig herpakken. Ik reed in een schitterende omgeving tussen de bergen. Formidabel! Daarna had ik ook geen problemen tijdens het lopen.”

Enorme ontlading

“Het weer was perfect om aan een Ironman deel te nemen. Er viel geen regen, er was amper wind en het was een beetje bewolkt, dus niet te zonnig. Mijn partner Barbara moedigde mij op diverse plaatsen aan en ook dat was een stimulans. Ik was 11 uur en 30 minuten onderweg, maar haalde zonder problemen de eindmeet. De ontlading was zo groot. Ik kan dat nu moeilijk omschrijven. Ik werkte maandenlang naar zo’n Ironman toe en dan behaal je dan ook die medaille. De hoeveelste ik exact eindigde, weet ik niet, maar ik zat wel bij de beste 50 procent van mijn leeftijdscategorie tussen de 30 en 34 jaar. De oudste deelnemer was 73 jaar.”

Vanaf nu mag Dries zich dus officieel een Ironman noemen. “Dat is een plezante gedachte”, lacht Dries. “Ik wilde dat altijd al één keer meemaken. Of ik nog meedoe? Nu het gelukt is… De goesting is er nog, maar je moet er wel veel voor laten. Ik zal pas later beslissen of ik nog ooit opnieuw deelneem. Ik doe wel verder met triatlon, maar er is een groot verschil tussen deelnemen aan een Ironman en een kwart- of halvetriatlon.”

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.