Drie broers van Blankenbergse zesling samen naar Paralympische Spelen

Drie spelers en twee reserves van ViGe Noordzee voor het nationale goalbalteam met v.l.n.r : Arne Vanhove, Tom Vanhove, Thijs Dewilde, Tom Vanhove en Glenn Van Thournout. © ACR
Redactie KW

De nationale selectie voor het goalbalteam op de komende Paralympische Spelen is bekend. De broers Arne, Bruno en Tom Vanhove, die deel zijn van de Blankenbergse zesling, maken er deel vanuit.

Na afloop van een voorbereidende stage in Blankenberge kondigde bondscoach Johan De Rick de zes namen aan van de Belgian Bulls, het nationale herenteam goalbal, die ons land zullen vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen van Tokio 2020. Het Belgian Paralympic Committee bevestigde deze selectie.

Het gaat om de broers Tom uit Blankenberge, Bruno uit Oostkamp en Arne Vanhove uit Sint-Kruis, allen lid van ViGé Noordzee uit Brugge. Verder zijn ook Rob Eijssen van een club uit Pelt en de Walen Klison Mapreni en Wassime Amnir geselecteerd. Als reservespelers werden met Bruggeling Glenn Van Thournout en Thijs Dewilde uit Kortemark nog twee West-Vlaamse goalbalspelers aangeduid.

Goalbal is een paralympische sport voor sporters met een visuele beperking. Elk team bestaat uit drie veldspelers. Met een onderhandse worp probeert men de rinkelbal in het doel van de tegenstander te werpen. De tegenpartij probeert de bal op het gehoor te lokaliseren en met het lichaam uit het doel te weren.

Na een zevende plaats in Londen in 2012 waren de Belgian Bulls er nipt niet bij op de Paralympische Spelen in 2016, maar in 2017 behaalden zij de bronzen medaille op het EK. Een jaar later waren ze goed voor eenzelfde medaille op het wereldkampioenschap waarmee men zich kon verzekeren van de deelname aan de Paralympische Spelen, van 24 augustus tot en met 5 september in Tokio.

Tom Vanhove maakte zijn debuut op het EK B-divisie in Tjechië in 2006. In 2012 maakte hij deel uit van de nationale ploeg die op de zevende plaats eindigde op de Paralympische Spelen in Londen. Bruno Vanhove is de kapitein van het nationaal goalbal team dat in 2018 brons won op het wereldkampioenschap in Malmö in Zweden en zo België kwalificeerde voor de Paralympische Spelen in Tokio 2020. Voor Bruno zijn het zijn derde Spelen. De internationale carrière van Arne Vanhove begon veel later dan die van zijn meerlingbroers, maar sinds januari 2018 maakt hij wel samen met hen deel uit van de nationale ploeg. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten