Denny Lannoo uit Wingene blijft na 22 jaar nog steeds actief in de motorsport

Redactie KW

Reeds 22 jaar is Denny Lannoo actief in de motorsport. Hij beoefende zowat alle takken van die sport. In de snelheidswedstrijden is hij een bekend piloot in binnen- en buitenland. Hij hoopt dat in 2021 heel wat meer mogelijk zal zijn om met de nieuwe Aprilia te racen.

“In 1998 ben ik als 14-jarige gestart in de motorsport”, opent de 37-jarige Denny Lannoo die reeds 18 jaar bij de firma Joris Ide werkt en er nu sinds enkele maanden als vrachtwagenchauffeur de baan op gaat. “Ik ben begonnen met de pocketbike en dan doorgegroeid naar de jeugd. Eerst de kleine reeksen gereden, dan de 600 om daarna in de wedstrijden van de superbike te racen. In die wedstrijden kan ik wel enkele heel mooie prestaties aanstippen. Zo was ik in 2002 vicekampioen bij de 250cc, toen reeds op een Aprilia. Daarna reed ik drie podiumplaatsen in het WK endurance, won tweemaal de drielandencup en was tweemaal eerste in de Twin Cup, dat zijn zowat de beste prestaties. Het voorbije jaar was op sportief vlak een mindere periode, we moesten opletten wat we deden. Het aanvankelijke plan was in 2021 aan endurance wedstrijden deel te nemen. Maar in overleg met Aprilia Turnhout en de sponsors hebben wij beslist die plannen eventjes in de kast te leggen en ons volledig toe te leggen op de sprintwedstrijden.”

“Nu wil ik zoveel mogelijk plezier beleven aan het racen”

“Op financieel vlak komt het eigenlijk op hetzelfde neer. Dat komt doordat mijn ploeggenoot Sander Claessen en ik elk twee reeksen zullen rijden”, maakt de motorracer duidelijk. “Ik start bij de tweecilinders met een nagelnieuwe motor, de Aprilia RS660, en ga verder in de superbike met de Aprilia 1000. De voorbereiding gebeurt best op circuit. Onze planning is nu om de eerste week van februari op het Spaanse circuit van Cartanegra de twee Aprilia’s te testen en op punt te stellen.”

Familieman

“Vroeger stond de motor op de eerste plaats, maar nu is dat nu niet meer zo, ik ben een echte familieman geworden. Ik heb reeds in 2010 gedurende vier jaar een pauze genomen en ben toen beginnen fietsen op de weg. Ik reed verschillende wedstrijden bij de liefhebbers ( elite zonder contract, red. ) en deed het niet onaardig. Het gezin komt nu op de eerste plaats. Dan slaag je er niet in om dagelijks met je sport bezig te zijn en schema’s na te leven. In 2015 ben ik opnieuw gestart met de motorsport. De finesse is er een beetje af en ik ben er ook niet jonger op geworden. Gelukkig kon ik bogen op veel ervaring. We hebben een samengesteld gezin met drie kinderen, hebben een huis gekocht, dat is nu met voorsprong het belangrijkste. Leandro, mijn 16-jarige zoon, is ook een liefhebber en ik heb hem aangeraden om net als ikzelf te beginnen met trial. Dat doen we nu regelmatig samen. De drang om grote prestaties neer te zetten, heb ik achter mij gelaten, ik wil nu zoveel mogelijk plezier beleven aan het racen. Ik vind het leuk, doe het graag en vooral: wij kunnen het betalen.”

Positiever daglicht

“De motorsport wordt door velen onterecht met een scheef oog bekeken”, zegt Denny Lannoo. “Dat wil ik veranderen en ik ben op zoek naar terreinen in West-Vlaanderen om aan motorsport te doen. Daarover had ik reeds gesprekken met de toekomstige burgemeester van Wingene Lieven Huys en de Wingense volksvertegenwoordiger Brecht Warnez, twee echte sportmannen die reeds heel wat deden voor de sport in de gemeente. Zij beloofden me te helpen waar het kan. Op die manier hoop ik de motorsport in een positiever daglicht te stellen.” (WDV)