Delfine Persoon wint achtste ‘digitale’ ‘Gouden Handschoen’, Amy Naert eerste ‘Bronzen Handschoen’

Redactie KW

Delfine Persoon van Boxing Team Houtland uit Lichtervelde won de ‘Golden Glove’ of ‘Gouden Handschoen’. Het is al de achtste keer dat ze door zowel de Franstalige als de Nederlandstalige pers verkozen werd als beste vrouwelijke bokser van ons land. Enigszins verrassend maar wel verdiend is de ‘Bronzen Handschoen’ als beste vrouwelijke belofte voor de Ingelmunsterse Amy Naert van Deco Boxing Team.

De ‘Gouden en Bronzen Handschoenen 2020’ worden dit jaar niet uitgereikt in aanwezigheid van vele genodigden (en boksers) uit de Belgische bokswereld, maar de hele ‘ceremonie’ gaat vandaag vrijdag 20 november digitaal door de coronamaatregelen. Onder het motto ‘de Belgische boks is niet KO na Covid-19’ maakte het comité van de ‘Belgian Golden Globes’ de laureaten in de diverse categorieën bekend tijdens een coronaveilige video-opname in Elsene. Peter van de 8ste ‘Golden Gloves’ is de Franse acteur Claude Lelouche, die in meer dan 80 films speelde en twee Oscars won.

Twee West-Vlaamse toppers

Voor de ‘Gouden Handschoen’ waren er drie genomineerden: de West-Vlamingen Delfine Persoon en Oshin Derieuw en de Luikse Djemilla Gontaruk. Delfine won zoals verwacht de titel voor de achtste keer, evenveel keren als de ‘Gouden Handschoen’ al werd georganiseerd. Ze is nog altijd de nummer 1 in de wereld bij de superpluimgewichten en won die WBA-titel op 11 november 2019 in Oostende tegen de Nigeriaanse Helen Joseph.

Delfine is ook de voormalige wereldkampioene lichtgewichten WIBF, WBF, IBF en WBC. Delfine verloor wel haar beide kampen in New York (USA) en Essex (Engeland) van de Ierse Katie Taylor. Volgens de meeste kenners verloor ze in New York onterecht, maar ook in Londen zijn de bokskenners niet unaniem overtuigd van de overwinning van de Ierse.

Amy Naert

In de categorie ‘Bronzen handschoen’ voor de beste vrouwelijke belofte verkoos de jury Amy Naert uit Ingelmunster als winnaar. In die categorie was de andere genomineerde Jill Serron die vorig jaar de trofee won.

“Uiteraard ben ik heel blij met die erkenning nadat ik nog niet zo lang geleden naar de elite overstapte”, zegt Amy. “In de voorbije coronaperiode konden er geen wedstrijden gebokst worden. Het is moeilijk als je alleen maar kunt trainen. Maar dat heb ik toch zoveel mogelijk gedaan in de hoop dat ik volgend jaar weer in de ring kan staan. De ‘Bronzen Handschoen’ is in elk geval een extra motivatie.”

De ‘Gouden Handschoen’ bij de mannen is voor de Genkenaar Francesco Patera. Roeselarenaar Yves Ngabu was daar één van de vijf genomineerden. De Limburger won ook de ‘Zilveren Handschoen’ voor de beste wedstrijd van het jaar. In die categorie waren ook Poperingenaar Giovanni Techel en Lichterveldenaar Hedi Slimani genomineerd. Giovanni was ook nog genomineerd voor de Bronzen Handschoen, beste mannelijke belofte. (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.