Delfine Persoon meteen uitgeschakeld in Bulgarije: weer een desillusie rijker nadat ze kamp had gedomineerd

Het ongeloof op het gezicht van Delfine Persoon is immens nadat ze een eerste keer verloor van Katie Taylor. Ondertussen kreeg ze al tal van opdoffers te verwerken.©DIRK WAEM BELGA
Het ongeloof op het gezicht van Delfine Persoon is immens nadat ze een eerste keer verloor van Katie Taylor. Ondertussen kreeg ze al tal van opdoffers te verwerken.©DIRK WAEM BELGA
Wouter Vander Stricht

Hoeveel opdoffers kan een mens verwerken? Delfine Persoon verloor twee keer discutabel tegen de Ierse Katie Taylor, daar waren heel wat bokskenners het roerend over eens. Maar ze speelde zo wel haar wereldtitels kwijt. Vorige week kreeg ze te horen dat het olympische kwalificatietornooi in Parijs niet doorging, waardoor haar deelname aan de Olympische Spelen onmogelijk werd. Dinsdag bokste ze in Bulgarije, maar daar verloor ze nadat ze de drie rondes domineerde, op punten. Je zou er al je geloof in de sport bij verliezen.

Het is geweten dat Delfine Persoon in de aanloop naar een kamp de pers liever mijdt. Maar vorige week kwam ze toch plots in de schijnwerpers toen men besliste om het kwalificatietornooi in Parijs – in juni pas – nu al af te gelasten. Maar dat betekende meteen dat Delfine Persoon , maar ook Oshin Derieuw naar de Olympische Spelen mochten fluiten.

Opponent met adelbrieven

Coach en mentor Filiep Tampere had zijn poulain al ingeschreven in het Strandja-bokstoernooi in Bulgarije, maar daar werd ze meteen uitgeschakeld. Zo lijkt de overstap van het prof- naar het amateurboksen op een complete sisser uit de draaien. Op het eerste olympisch kwalificatietornooi in Londen kon ze niet echt haar kansen verdedigen door ziekte en werd ze ook uit het tornooi gekegeld. Maar toen was Parijs nog ‘Plan B’.

Het amateurboksen is niet de bekende fysieke uitputtingsslag waar Delfine Persoon zich in haar sas voelt. Het gaat om drie ronden boksen op punten. Maar daar hadden Tampere en Persoon zich ook op voorbereid. In Bulgarije moest Persoon het opnemen tegen de Oekraïense Joelia Tsiplakova. Geen kleintje in de amateurwereld, het lichtgewicht won vorig jaar het tornooi.

Verbijsterd over uitslag

Na de kamp die Delfine Persoon leek te domineren, maar ze wel een waarschuwing kreeg voor een vermeende verkeerde slag, gingen Tampere en co er vanuit van winst. De Oekraïense moest immers ook meerdere keren naar adem happen. Een tegenstandster die Delfine over acht of tien ronden ongetwijfeld op de knieën had gekregen. Maar een kamp duurt daar maar drie ronden en van drie van de vijf kamprechters kreeg Tsiplakova het voordeel (30-26, 29-27 en 29-27). De andere twee kamprechters hielden het op een gelijkspel. Persoon moest verbijsterd de uitslag aanhoren. Weer een desillusie rijker in de sport waaraan ze al zoveel gaf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier