December: daar zijn de kerst- en eindejaarslopen

Davy Stieperaere en Lies Deruddere op de Christmas Fun Run vorig jaar in De Haan.
Wouter Vander Stricht

Op 3 december is er de kerstloop in Waregem, het startschot van een zotte maand vol kerst-, eindejaars- en nieuwjaarslopen. Goeie voornemens kan je dus al in december omzetten in daden! In totaal kan je aan meer dan 20 (!) wedstrijden deelnemen, ook al ligt het wedstrijdgehalte niet overal even hoog. En opvallend: de meeste organisaties schenken een deel van de opbrengst aan een goed doel. Een overzicht.

De eerste is in Waregem

De eerste kerstloop wacht de komst van Sinterklaas niet af. Komende zondag 3 december kun je op de wijk De Biest in Waregem 4,3 of 9,7 km lopen, er zijn ook jeugdwedstrijden. De Nieuwjaarscorrida in Lombardsijde sluit het seizoen van eindejaarslopen af op zondag 13 januari. “Normaal zitten wij een weekje eerder, maar door de getijden moeten we opschuiven. We moeten zorgen dat onze deelnemers – toch ieder jaar in totaal een 500-tal voor de vijf en tien kilometer – toch de finish halen”, lacht Jean-Marie Sercu namens de organiserende loopclub Pasar Westende-Lombardsijde. “Want wij zijn waarschijnlijk niet enkel de laatste in het rijtje, maar ook de lastigste.”

De gekste is in De Haan

De ‘zotste’ kerstloop is ongetwijfeld The Christmas Fun Run in De Haan. Op zaterdag 23 december is die aan de vijfde editie toe, voor de tweede keer wordt er ‘s avonds gelopen. En dat doet iedereen in kerstman/vrouw-outfit. Wie inschrijft (voor negen euro) krijgt sowieso een kerstpak en dit jaar ook zelfs een verlichte kerstmuts. De kaap van de duizend deelnemers werd vorig jaar al gerond, nu lopen de voorinschrijvingen supergoed. Dit jaar wordt ook het goede doel (vzw Nesteling) gesteund in het kader van de Warmste Week.

Nog een specialleke in rijtje is de Glow Trail op 16 december in Kortrijk. Speciale lichteffecten zorgen er voor een uniek decor.

De oudste is in Winkel

De oudste onder de kerstcorrida’s is de San Silverstercross in Sint-Eloois-Winkel. De wedstrijd op dinsdag 26 december is de 40ste en meteen ook de laatste van Dirk Beheydt (gewezen spits van Cercle Brugge) en Rudy Devos, die er vier decennia geleden al bij waren. Je kan er er één (4,25 km) of twee rondes lopen. “In de loop van de jaren zijn privé-initiatieven ontstaan van buren of wijkcomités die op het parcours een standje uitbaten. Voor deze editie zorgen wij voor animatie op de ‘dode punten’ langs het parcours”, aldus Bart Maertens van het organiserend San Silvestercomité.

De jongste is in Zonnebeke

De jongste aanwinst op de kalender is de Natuurloop Zonnebeke. De naam zegt het zelf, er wordt door de natuur gelopen, maar er is ook aandacht voor het oorlogsverleden van de streek. Een Mini Trail van 5,2 kilometer laat je kennismaken met het Zonnebeekse Kasteeldomein. De War Trail van 12,2 kilometer brengt je ook door het Polygone Bos en de Reutelvallei en de 26,3 telt een zware strook aan de Gasthuisbossen. Ook deze organisatie steunt via de Warmste Week een goed doel (Natuurpunt). Voor de eerste editie lopen de voorinschrijvingen vlot.

Voor wie ze allemaal wil lopen

December: daar zijn de kerst- en eindejaarslopen

3 december: Kerstloop Waregem

8 december: Kerstloop Brugge

9 december: Eindejaarsloop Bredene

9 december: Kerstrun Klerken

10 december: Kerstcorrida Langemark

16 december: Baekelandtcorrida Lendelede

16 december: Glow Trail Kortrijk

17 december: Pekkerscorrida Izegem

17 december: Natuurloop Zonnebeke

17 december: Christmasrun Poperinge

17 december: Kerstcorrida Deerlijk

21 december: Warmathon Brugge

22 december: Colora Santa Claus Run Ieper

23 december: Christmas Fun Run De Haan

26 december: Tussen Twee Feesten Loop in Knokke

26 december: San Silvestercross Sint-Eloois-Winkel

26 december: Kerstcorrida Tielt

27 december: Santa Run Roeselare

28 december: Sylvesterjogging Wielsbeke

2 januari : Promenade Run Koksijde

13 januari : Nieuwjaarscorrida Lombardsijde

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.