De Zandvoordse jeugd domineert PK tafeltennis

De U12 van TTC Zandvoorde met v.l.n.r.: Aerjen Theys, Xander Stroobant, Robbe Vandewalle, Chelsy Lisabeth en Gwenny Verstuyf.
Redactie KW

Vijftien jaar geleden organiseerde de jeugdcommissie van de tafeltennisbond voor de eerste keer een toernooi uitsluitend voor spelers van onder de twaalf jaar. Dit jaar vaardigde Tafeltennisclub Zandvoorde twee ploegen af die de concurrentie volledig naar huis speelde.

Op het einde van de competitie en na de finaledag in Wenduine bezetten Aerjen Theys, Xander Stroobant, Robbe Vandewalle, Chelsy Lisabeth en Gwenny Verstuyft immers de plaatsen één en twee, een teken dat voor die andere topclub uit het ‘kleine’ Zandvoorde (naast de rolschaatsende Zwaantjes) de toekomst er rooskleurig uitziet.

Jeugdkampioenschappen zijn eerder uitzonderlijk in het land van pingpong. “Tafeltennis is niet zoals bijvoorbeeld voetbal”, zegt interclubleider Luc Van Bassselaere. “Bij ons wordt niet in leeftijdscategorieën gespeeld. Dat heeft eigenlijk niet zoveel zin, omdat het niveau van een speler, veel meer dan in andere sporten, wordt bepaald door techniek, tactiek, wilskracht en motivatie. Zo kan een tienjarige makkelijk iemand van 16, of zelfs een volwassene, kloppen, gewoon omdat hij een veel betere techniek heeft. Er is wel degelijk een fysiek nadeel voor een jongere speler, maar dat is niet zo doorslaggevend als bij andere sporten. Vandaar dat jeugdspelers doorgaans meedraaien in het normale circuit.”

Sinds 15 jaar wordt er toch een specifiek jeugdtoernooi georganiseerd. “Het West-Vlaams jeugdkampioenschap is vooral tot stand gekomen met de bedoeling om jonge spelers de kans te geven om te proeven van echte competitie”, aldus Luc. “Ze spelen een dubbele Daviscupmatch, met acht enkelspelen en twee dubbels. Veel matchen op korte tijd dus, wat een mooie formule oplevert die bij de spelers erg in de smaak valt. Ze leren er omgaan met winst en verlies, en druk van buitenaf, want één van de moeilijkste aspecten van onze sport om te leren is kalm blijven. Zo heeft Aerjen, die samen met Xander het West-Vlaams kampioenschap won, in enkele maanden tijd een enorme progressie gemaakt die hij deels te danken heeft aan het feit dat hij nu rustig blijft tijdens een match.”

Met deze nieuwe West-Vlaamse titels, de prestatie van de A-ploeg en van toptalent Julie Van Hauwaert lijken er gouden tijden op komst voor TTC Zandvoorde. “In de jaren ’90 waren we nog een klein clubje van 35 man zonder eigen stek. Het is enkel dankzij de steun van de stad Oostende, van wie we het stuk grond gekregen hebben om ons clublokaal op te bouwen, en de tomeloze inzet van een groep idealisten en vrijwilligers dat we uitgegroeid zijn tot een club die tot de nationale top behoort. Zonder vrijwilligers, geen sportclub van meer dan 100 leden”, besluit Luc. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier