De Ypres Historic Rally keert terug naar Ieper

Redactie KW

Voor de eerste keer sinds het vertrek in 1999 zal de Ypres Historic Rally opnieuw te gast zijn in Ieper. Niet enkel voor een passage op het podium, maar met een eigen servicepark en een podium vlakbij de Menenpoort.

De Ypres Historic Rally werd gecreëerd in 1993. De eerste editie werd gewonnen door Geoffrey Crabtree met zijn Porsche 911. Al snel groeide de nevenwedstrijd voor historische rallywagens uit tot een Europese topwedstrijd, waardoor het centrum van Ieper erg druk werd. In 1999 verhuisde de wedstrijd naar Poperinge, waarna in 2001 de Ypres Historic Rally te gast was in Boezinge. Het pittoreske dorpje was tot vorig jaar de uitvalsbasis van de Ypres Historic Rally.

Maar, in juni zullen de deelnemers aan de Ypres Historic Rally en de nationale Ypres Classic Rally weer te gast zijn in Ieper. Samen met de Renties Ypres Rally zal een groots evenement gecreëerd worden, waarbij de historische deelnemers mee kunnen proeven van de unieke sfeer die Ieper tijdens het rallyweekend te bieden heeft.

Het servicepark bevindt zich langs de Kasteelgracht in Hoornwerk en de Leopold III-laan, net buiten de vesten. Het podium en de hergroepering bevinden zich vlakbij de Menenpoort.

De Ypres Historic Rally keert terug naar Ieper

“Organisatorisch werd de wedstrijd de voorbije jaren al gerund vanuit de Rally HQ in het centrum van Ieper. Deze keer keer de Ypres Historic Rally volledig terug naar Ieper, wat ongetwijfeld voor een unieke sfeer zal zorgen,” vertelt Alain Penasse, die de rol van wedstrijdleider in Historic op zich zal nemen. “Vrijdagavond opent de Ypres Historic Rally meteen met een vernieuwing. We starten al om 17.40 uur in Ieper om richting Zonnebeke te rijden. Daar volgt een hergroepering van een uur op het prachtige domein van het Passchendaele museum. De rallywagens worden opgesteld voor het kasteel en we organiseren een signeersessie. Het serieuze werk zal rond 19.20 ur van start gaan in Langemark. De openingsavond omvat twee passages in Langemark en een doortocht in Dikkebus. Zaterdag volgen nog 10 klassementsproeven, in totaal goed voor 164 km tegen de chrono!”

“Het podium van de Renties Ypres Rally en de Ypres Historic Rally staan op 250 meter afstand van elkaar. De Menenstraat, de verbinding tussen de Grote Markt en de Menenpoort, zal de verbinding vormen tussen de moderne en de Historic rally. Er zal altijd wat te beleven zijn voor de fans in Ieper,” vertelt Jan Huyghe, Marketing & Sales Director van Superstage.